Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

ISS a Nap előtt

Már egy hete terveztem, hogy az október 2-i ISS tranzitot lefotózom a Nap előtt, mivel pont vasárnapra esett, és az egyik magashegyi hágó fölé jósolták, így jó láthatóságot reméltem.
Mint mindig, persze minden rosszul sült el, az aznap reggeli friss előrejelzés szerint már eléggé máshol volt az esemény, és rengeteg jet stream aktivitás is volt a légkörben. Ezen a ponton már nem számítottam semmi kiemelkedőre, de természetesen kitelepültem azért, hogy megpróbáljam.
Hogy valami jót is írjak: sikerült majdnem teljesen a középvonalból meglőni, annak ellenére, hogy elég kevés parkolásra alkalmas hely volt a környéken! Illetve két járókelő is megcsodálta velünk az eseményt, nekik hatalmas élményt nyújtott, hogy láthatták a nemzetközi űrállomást! :)
A rendkívül rossz seeing miatt még a fókusz sincs teljesen rendben szerintem, bár lehetetlen eldönteni. Így a kompozit elkészítése sem volt könnyű, de nekem távolról nézve azért tetszik az összhatás! :)

Készítette

Bartek Luca

Optika

Coronado SolarMax III 70 Double Stack BF15

Kamera

ZWO ASI183MM

Mechanika

RST-135

Helyszín

Faido, Svájc

Dátum

2022-10-02

Expozíciós adatok

0.441ms, gain 250 felvételből kinyert 46 ISS fotó + legjobb 50% stackelve

Hozzászólások

 Bartek Luca Bartek Luca

koszi a tippet, utana nezek! Elvileg lehet, mert ugy reklamozzak a csovet, hogy ha leszeded a szurot akkor ejszakai tavcso (na persze :D )

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Én nem a vignettációra gondolok, hanem a képalkotásra. Mintha nem lenne elég éles. Nem is erre a képre gondolok, mert itt nyilván kisebb a fókusz (+ rossz seeing), hanem a múltkori teljesen invertált protuberanciásra. Annak mintha asztigmiája lenne, és ezért nem tudnád a maximális elméleti felbontását kihasználni... Valahogy meg kellene nézni az obit vörös szűrővel egy csillagon, H-a szűrő nélkül. intra-extrafokális kép szimmetrikus-e. Nem tudom, ilyesmit lehet-e vele csinálni, nem ismerem ennyire őket.

 Bartek Luca Bartek Luca

koszi!
Nem kizart, hogy az optikaval is van valami gond, vagyis nagyon valoszinu, hogy igen (nem vagyok kepes teljes napkorongos kepet kesziteni egyenletes megvilagitassal - ha erre gondolsz. A napreszlet kepeknel ez nem problema, mert tudok csinlani flatet (a korong kozepere megyek, defokuszalom es ez lesz a flat), viszont a teljes korongnal sajnos nem tudok mert tovabb rontja a helyzetet ha megprobalom. Igy aztan a "flat" ugy keszult, hogy a kesz stacket szoftveresen homalyositottam el, es addig varialtam a szorzokat es osztottam el vele a masik kepet, amig aranylag egyenletes korongot kaptam. Viszont a szeleken - a korona kornyeken - latszik, hogy ez nem egy megfelelo megoldas :D

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Azért ez egy látványos esemény lehetett, gratulálok! Gondolom valami eszményi szép helyen készülhetett, biztos egy élmény volt. Arról is posztolhatná képet :-)
Amúgy ez a teljes korongos felvétel gondolom nem mozaik (nyilván, mert akkor nem lenne meg az ISS). Viszont mintha aszimmetrikus lenne a látómező. Nem billent el ebben a csőben valamelyik optikai elem? És lehet nem is smindig a seeing a rossz - megnézném ezt a lencsét jobban.