Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös

A külső merevlemez takarítása közben találtam rá egy pár nyers felvételre, melyet akkor nem dolgoztam ki. Gondoltam, hogy egyben kipróbálom, hogy még mennyire emlékszem a kidolgozás menetére. Az eredményen meglepődtem, mert megjelentek rajta olyan részletek is, amiről eddig nem volt tudomásom. A kék ioncsóva közepén jól kivehető a piros elválasztás is, amelyet a nagy mennyiségű nátrium okozott.

Készítette

Balási Álmos

Optika

Esprit 100ED

Kamera

ASI071 MC Pro

Mechanika

EQ6-R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2020-07-23

Expozíciós adatok

80 x 15s

Szűrők

IDAS UV/IR cut 2"

Hozzászólások

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm Lionel!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

De jó újra látni! Hihetetlen, hogy már eltelt két év... Jól tetted, hogy feldolgoztad és lehet nem is baj, hogy csak most, jó ebben az üstökös szempontból ínséges időben felüdülni, ráadásul kapkodni sem kellett vele. Ha jól emlékszem, a nátriumcsóvát hazánkból nem is igazán tudták detektálni, ezért rendkívül értékes a fényképed! A feldolgozást ügyesen megoldottad, abszolút nem mutatkoznak az üstökösképek tipikus hibái. A magam részéről egy kicsit kevesebb zajszűrést alkalmaztam volna a háttére, de így is ízléses kép! :)

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm Laci! Véletlenül bukkantam a nyers fotókra a merevlemez takarítása közben. Kíváncsi voltam, hogy mit tudok kihozni belőle a mai tudásommal. Közben több tudományos munkát elolvastam az üstökösről. Így meglepődtem, amikor a feldolgozás során kezdett megjelenni a nátrium okozta pirosas elszíneződés az ioncsóva közepén, amit eddig még nem nagyon láttam senkinél. Ezért is gondoltam, hogy megosztom. (A nátriumcsóva létezését 2020. július 13-án a Planetary Science Institute Input/Output létesítményében megerősítették.)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ilyened is van? Ez régen volt, de nagyon jól mutat amúgy. Ez egy későbbi állapota már, ha jól látom. Napközelség körüli, utáni lehet, de ezt nálam mások jobban tudják.