Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Szív-köd szíve.

A Szív-köd szíve.

A képen az IC1805, a jól ismert és elég gyakran fotózott objektum, a Szív-köd látható. A 600mm fókuszba és a ASI183MM Pro kamera apró 1" szenzorába csak ez a rész fért bele, ahogy a képen is látható. Ez volt az első próbálkozásom a Lacerta newton távcsővel és az SHO szűrőszettel és már nagyon kiváncsi voltam, mi fog belőle kisülni. A fotózást H alfa szűrővel kezdtem még autusztus elején és amikor már megérkezett az SII szűrőm, azzal folyattam és augusztus utolsó hetében, amikor már Hold fénye csak reggel bukkant fel, két éjszakát is rááldoztam az OIII-ra. A képet még az nap, azaz aug.31-én dolgoztam fel, hogy még elérjem a fotópályazat lezárása határidejét.
Pár nap elteltével, szeptember 4.én újból feldolgoztam a képet, ami itt láthattok mint alapértelmezet képet.
A képet Sirilben stackeltem manuálisan, szóval nem a scriptekkel. Ugyan azt a feldolgozási módszert alkalmaztam, mint az előző objektum, a Varázsló-köd feldolgozásánál.
Ezt a képemet is, az udvaromból készítettem, Ímelyről, ami Komáromtól kb 20km-re található.

Készítette

Dobrovodský Tamás

Optika

Lacerta 200/800 Fotonewton

Kamera

ASI 183MM Pro

Mechanika

EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Ímely - Szlovákia

Dátum

2022-08-22

Expozíciós adatok

H alfa 5ó 20p, 111, OIII 3ó, gain150, SII 2ó, gain150, + korrekciós képek

Szűrők

Baader 6,5nm Halfa, Astronomik 6nm OIII, Astronomik SII 6nm

Hozzászólások

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszönöm! Szép összehasonlítást írtál... Így a kép neve lehetne akár a "Szívhez vezető kapu" is... Bár nem a címe a fontos, hanem maga a kép. Megvárom, hogy mit mondanak majd a többiek a színekre, a kompozícióra, kontrasztra...

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Hibátlan. Nekem nagyon jön a 3D érzés, tisztán látni a porfelhő térbeli elhelyezkedését mint ha egy kapun néznék keresztül. Lenyűgöző.