Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A nap május 24-én Belső Zoltán

A nap május 24-én

Kihasználtam a viszonylagos tiszta pillanatot a felhők között, hogy ezt a nagy napfoltot lekapjam, mielőtt kifordul.

Készítette

Belső Zoltán

Optika

SkyWatcher MC90

Kamera

ZWO ASI178MC

Mechanika

SkyWatcher Virtuoso

Helyszín

Budapest

Dátum

2022-05-24

Expozíciós adatok

6 ms x 1000 10%-a

Szűrők

napszűrő fólia

Hozzászólások

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szia! nem gond, ha gyűrött, olyan vékony, hogy gyakorlatilag nem szól bele a képalkotásba. Sőt éppen az a fontos, hogy ne feszüljön, mert éppen a feszültség az ami rontja a teljesítményét. De kipróbálhatod a herschel prizmát, lehet, hogy 9 cm-rel jól fog működni, és nem fog melegedni a távcsöved. Aztán ha lesz egy nagyobbacska lencsésed, gond nélkül átteheted.

 Belső Zoltán Belső Zoltán

Való igaz. Akkor ez nem opció. Viszont az obi előtti fólia sosem lesz tökéletes. Mindig kicsit hullámos (nem mondom, hogy gyűrött, de nem is sík), az enyémen súroló fényben még karcok is látszanak. Attól tartok, ha elkezdek barkácsolni kivágható fóliából (amiből kapni mondjuk ND3-asat), az se lesz jobb.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ha csak úgy hozzá adták a fóiát, és vizuálisan bele tudtál nézni, akkor az vizuális. A herschel prizma + kontraszterősítő szűrők a lehető legjobb, de ugye ez egy katadioptrikus rendszer, ahol a segédtükrön már nagy a fénysűrűség, szóval ezt meg kell gondolni!

 Belső Zoltán Belső Zoltán

Sajnos nem tudom biztosan, a távcsővel vettem csomagban (és ez az első csövem volt) "Baader napszűrő fólia" címén, pont a cső végére illeszkedő foglalatban van. Mindenesetre amit ma kapni "napszűrő fólia foglalatban" címén, arra azt írják, narancssárgára színez. Az enyém nem, okullárban is tök fehérnek látszik a nap, nem színez. Szerintem ND5 lesz, mert elég hosszú (6ms) záridő kellett hozzá, meg okullárban is pont kellemes a fényerő.
Ha valamerre mozdulnék, valószínűleg Herschel prizma + profi ND szűrő (+valami kontraszt szűrő) lenne az irány.
Nameg ezzel a csőátmérővel már a diffrakció-limit határán vagyok, kéne a nagy csőhöz eszkábálni szűrőt.

Nyugodtság: fura, a kép igencsak izgett-mozgott. Talán még jobban, mint szokott. Viszont élesebb volt (vagyinkább: tovább és gyakrabban volt éles), mint szokott, már az élő videóképen is.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Azt hadd kérdezzem meg, hogy milyen napszűrő fóliát használsz? ND 5.0-asat, vizuálisat, vagy ND 3.8-asat, fotografikusat? Az utóbbival sokkal több lenne a fény a rendszerben, és még egy keskenysávú szűrő, pl solar continuum, Ca-K, vagy akár egy OIII is jól tudna működni.

Ja, és ha már ide is feltöltötted a képet, hadd áruljak el egy titkot. Erről fogok beszélni az asztrofotós akadémián is: nappal akkor jó a seeing, amikor fúj a szél. Szóval ezért ez a legélesebb képed eddig :-D

 Belső Zoltán Belső Zoltán

Köszi!
Csak napszűrő fólia az objektív előtt, semmi más. Ez ugye a legolcsóbb megoldás. Prizmával, és erre való szűrőkkel nyilván még jobb lenne. De most ennyim van. Valóban, a színes kamera nem előny, úgy állítottam, hogy mindhárom színcsatornán egyforma legyen a histogram, és így totál fehér képet kaptam. Szerintem így vagyok legközelebb a mono kamera üzemmódhoz. Persze egy dedikált mono kamera még jobb lenne! Amúgy ennek a kamera típusnak az érzékelő ablaka tartalmazza az IR szűrőt. Vettem ugyan hozzá egy olyan üveget is, ami nem IR-blokk, de nem az van rajta, hanem a gyári eredeti. Ezért azt gondolom, ehhez külön IR szűrő nem kell.
Az jó ötlet, hogy megnézzem, mit lehet kezdeni csak a zöld csatornával.
Amúgy tényleg ez az eddigi legélesebb képem, pedig ma azért fújt a szél! A videó kép úszkált is fel-alá.
A múltkori képemnél fel is parázslott a vita, hogy az tényleg a granuláció, amit látunk, vagy csak a zajt élesítem túl. De a mai videó képen egyértelműen látszott, hogy a foltokkal együtt úszkál fel-alá, nem zaj az, hanem a napon van.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szia! Ez egy kifejezetten jó, tiszta, éles napkép lett! Gratulálok, 90 mm-es objektív nem a legnagyobb, de kihasználtad, amennyire csak lehet. Tök jól bontod a foltcsoportot, sőt, szinte látszik a penumbra szálas szerkezete is! Granuláció nagyon szépen megjelenik. Megnéztem az erre vonatkozó szakirodalomban, és 10 centi körüli csővel még egy picit jobb granulációt lehet fotózni. Az a kérdésem, hogy a fólia mellett használtál valamilyen kontraszterősítő szűrőt? Solar continuum, vagy OIII? Ezeket javaslom, hogy próbáld ki, persze nem árt, ha jó a seeing!
illetve most látom, hogy színes a kamera. Az napfotózásnál nem előny, sőt... De ha már színes, próbáld meg csak a zöld csatornát feldolgozni. Illetve még egy kérdés, IR-UV blokkszűrőt használtál? Ha ne, akkor előfordulhat, hogy infrában is belelátszik a nap, és ott sokkal kisebb a távcsöved felbontása. Érdemes a zöld tartományt használni fotózásra nappal.