Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Pleiades - M45

A képet közel egy hónap borult ég után sikerült elkészíteni, egy kristály tiszta egű, de meglehetősen hideg estén. Sajnos néhány enyhébb becsillanás látható a képen, mivel egy közvilágítási lámpaoszlop alatt (nagyjából 3 méterre tőle) van lehetőségem fényképezni.

Készítette

Szabó Péter

Optika

SkyWatcher 200/1000 f/5 Newton

Kamera

Canon EOS 250D (átalakított)

Mechanika

HEQ5 pro goto

Helyszín

Debrecen-Józsa

Dátum

2022-01-07

Expozíciós adatok

33x300sec. ISO800

Szűrők

Castell CLS 2"

Hozzászólások

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szia! A főtükröt megértem, azt nem piszkáld, (bár fiatal vagy és ügyesebb, mint sokan, érdemes lassan belevágnod ilyesmibe), de a segédtükörtartót egyszerű: a csavarok a tubus külső oldalán vannak. Egyik lazít-ellenoldali feszít, és addig kell ezt csinálni, amíg a pókláb-pár nem lesz tökéletesen egyvonalban, vagy párhuzamos. Utána persze kell egyet juszítrozni.

 Szabó Péter Szabó Péter

Köszönöm szépen a részletes leírást!
Az az igazság, hogy mivel 15 éves vagyok nincs igazán tapasztalatom a távcsőszereléssel, a kollimációt leszámítva, így nem merek nagyobb változtatásokat csinálni a csövön pl. kivenni a tükröt, vagy elállítani a póklábakat.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon szép lett Péter!

Szinte mintaszerű a kép, szépen belefért a halmaz a kompozícióba, jó a kontrasztja, fénye teljesen rendben van.
Viszont a kifogott rajtad a távcsőben lévő fényszóródás! A póklábakat nagyon pontosan állítsd be párhuzamosra. Fektess rájuk vonalzót, és nagyon nagyon pontosan lődd be a pókláb párokat egymáshoz képest egyenesre. A másik az a tányér a csillagok körül. Az vagy a Castell CLS, vagy a korrektor. A korrektort érdemes bársonyozni. A harmadik az aszimmetrikus sugarak a csillagok körül. Ezt Kiss Peti oldotta meg, talán fekete filctollal rajzolta körbe a főtükör peremét, hogy kiegyengesse az alumíniumozás és falcolás pontatlanságait.
Laci