Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Analóg Tejút mozaik

A filmre történő fotózás különösen igényli a sötét eget, így szeptemberben a szarvasbőgős Zselicbe települtem ki. Voltak korábbi filmes próbálkozásaim, de most tudtam először megoldani a vezetést külső helyszínen. Fujicolor Superia 400 filmre lőttem, meglepően jól hozza a H-alfa tartományt, a bal oldali kép 5 perc, a jobb oldali 10 perc expóval készült. Szkennelés után némi színkorrekció és kontrasztjavítás, majd illesztés történt. Lehet csemegézni, a film a teljesség igénye nélkül megörökítette az NGC 6940 nyílthalmazt, Fátyol-ködöket, Sadr-régiót, Észak-Amerika ködöt, Selyembugó-ködöt, IC 1396-ot és még sok mást. Hívás és szken: lab4art

Készítette

Benei Balázs

Optika

Minolta MD Rokkor 50mm f/2

Kamera

Minolta XD5

Mechanika

AZ GTi

Helyszín

Zselic

Dátum

2021-09-10

Expozíciós adatok

5 és 10 perc, f/2

Szűrők

Fujicolor Superia 400

Hozzászólások

 Benei Balázs Benei Balázs

Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. Filmet még több helyen lehet venni, viszont hívást már elég kevés helyen csinálnak. Bp-en van pl 4 stabil hely, ahol szkennelnek is, egy helyen kézi nagyítást is vállalnak közvetlenül a filmről. Sajnos még nem magam csinálom a szkennelést, de tervben van egy szkenner beszerzése, vagy DSLR-hez makró objektív és azzal is lehet digitalizálni.
Érdekes kísérlet lenne szűrővel, elég kevés infót találtam eddig erről.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon jó, igazi kuriózum. Egyáltalán hol lehet még ilyet előhívni? Egyáltalán be lehet még szerezni?
És hogyan szkennelted be? Van filmszkennered? Érdekes téma és lett az eredmény, én kipróbálnám egy H-alfa szűrővel is, ha jól jönnek ezek a régiók.