Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

LDN 1355 - A Segítő kéz-köd

A hónap képe: 2021. október

Astrobinen leltem rá erre az objektumra de még koratavasszal. The Helpoing Hand nebula elég bűvösen hangzott angolul és meg is tetszett az alakja is ám mire nekiálltam volna, addigra kifutottam az időből, amikor megfelelő helyen lett volna az objektum.

Most ősszel ideális volt rá az időszak, valamint az időjárás is. Számtalanszor volt olyan, hogy fél 12 környékén átállítottam a rendszert erre az objektumra, majd lefeküdtem aludni azzal a tudattal, hogy a távcső majd leparkolja saját magát és akkor elég felkelnem reggel mielőtt az első napsugarak besütnek.

Szerencsére gyakran így is lett ez a helyzet az időjárásnak köszönhetően, ezért astrodarkkor a távcsövek befejezték a dolgukat és parkoltak a harmatosodás elől. Volt olyan eset, amikor 150km távolságból indítottam az asztrotájképezés közepette, hála a mai technológiáknak, a 4G-nek meg a tabletnek meg ilyeneknek. :D

Nem gondoltam volna, sőt elég szkeptikus voltam, hogy ez a rendszer ennyire működőképes, de a sorozatos manuális komponálást a lencsés távcsőnél kezdem megunni, ezért egyre kíváncsibb lettem, hogy mit tud egy ilyen rendszer. Először csak platesolving-ot használtam rajta, majd végül a vezetést is sikerült megoldani.

A nagytávcsőre is sikerült beszereznem ilyen rendszert de ott eggyel tovább mentem és fókuszírozót is kapott a távcső, így már bárhonnét elindíthatom a távcsövet és ez az, ami jól is jön, ha esetleg megint asztrotájképekért mennék ki. :)

Készítette

Schmall Rafael

Optika

Skywatcher Quattro 200/800 ( átépített )

Kamera

Canon EOS 6Da

Mechanika

Skywatcher EQ6-Pro GOTO

Helyszín

Kaposfő

Dátum

2021-09-06

Expozíciós adatok

600x150sec RGB, ISO1600, f4

Értékelések

A sötét ködök megörökítése rendkívüli megpróbáltatások elé állítja az asztrofotóst. A mélyég-objektumok világában a fényesebb objektumok is több órás expozíciót igényelnek, hát még azok, melyek kifejezetten halványnak számítanak (olyannyira, hogy egy-egy nyers felvételen szinte nem is lehet detektálni). Rafael képe harmónikus, kiválóan feldolgozott asztrofotó, amin a nyomát sem látni annak a küzdelemnek, amivel a szerző szembesült az utómunka során. Gratulálok!

Majzik Lionel

Hozzászólások

 Kiss Péter Kiss Péter

Gyönyörű lett! Kár, hogy vizuálisan az ilyenekből semmi nem látszik.

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Köszi nektek! :) Lámpás kukac! :D Nagyon tetszik. :D

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Rafi! Jók ezek a sötétködös fotóid, ez sikerült szerintem a legjobbra, szépen ragyog. A kompozíció is jó lett, a feldolgozás is szuper :)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Lámpás kukac. Nekem is nagyon tetszik, ez az a kép ami már indexként is kitűnik a többi közül.

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Köszi! :) Nálam az év kedvenc ködössége lett. :D

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez egészen eszményire sikerült, kuriózum, és a látványvilág is gyönyörű.

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Köszi, hogy ránéztél! Igyekeztem, ahogy tudtam. :)

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Hát ez nagyon szép lett. Ezt a ködöt nem is ismertem. Szép kidolgozás, rengeteg expó. Nagy gratula.