Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC 5146 - Selyemgubó-köd

Kicsit félve töltöm fel Peti képe után, de nekem nagyon tetszik az: hogy hol és mivel készült a kép.

Valójában egy kisrendszer gyűjtötte a nyerseket, mely optimalizálva lett. Egyedül a mechanika hagy maga után kívánnivalót, de pld. a távcsőnél sima fogasléces kihuzatot sikerült beállítani. A Csukó féle lábakat addig igazítottam alátétgyűrűkkel, amíg a póklábak tökéletesen nem álltak. A kihuzatba egy SW f4-es korrektor került, míg a képgyűjtő eszköz egy átalakított 6D volt.

Egyetlen lényeges és komolyabb fejlesztés volt, az a vezetőtávcső gyűrűpár mellőzése. Egyrészt nem akartam leszedni máshonnét, másrészt könnyebb a sima springload. Annyi, hogy ehhez meg kellett fúrnom a tubus "gerincét." a megfelelő súlyeloszlás érdekében.

Ám ami a rendszernél is fontosabb az az ég minősége, melyre Magyarországon nem volt példa még... Talán a Kékes legtetején esetleg. Az égbolt minősége messzire veri a Zselicet, a csillagoségboltparkokat, ugyanis 1100méterrel nem lehet máshogy versenyezni. Annyira jó volt az égbolt, hogy a zselici nyerseket bele sem tettem a képbe, noha azok sem voltak rosszak, de látszódott rajtuk, hogy 800méterrel lejjebb van. :D

Nem elhanyagolható tény, hogy a városok fényét egyszerűen csökkentik éjfélkor, meg mégjobban kettő fele.

A felvételt Ausztriában készítettem A VCSE Nyári észlelőhétvégéjén: Trahüttentől nyugatra bent a hegyekben, ahol közben nézegettük azt, hogy a Jupiter fénye hogyan világítja meg a hegytetőn a növényzetet.

Szerintem egy ilyen kis olcsó, kompakt és gyorsan mozgatható rendszertől ez nem lett olyan rossz felvétel.

Készítette

Schmall Rafael

Optika

Skywatcher Newton 150/750 ( átépített )

Kamera

Canon EOS 6Da

Mechanika

Skywatcher EQ5 GOTO

Helyszín

Trahütten, Koralpenblick

Dátum

2021-09-09

Expozíciós adatok

135x300sec RGB, ISO1600, f5

Hozzászólások

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Nagyon szép és látványos ké lett. Gratula.