Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M106 ( NGC 4258)

M106 ( NGC 4258)

A Messier 106 (más néven NGC 4258) egy köztes spirálgalaxis a Canes Venatici csillagképben. Pierre Méchain 1781-ben fedezte fel. Az M106 körülbelül 22-25 millió fényév távolságra van a Földtől és 448 km/s sebességgel távolodik tőlünk. Az M106 aktív magot tartalmaz, amely 2. típusú Seyfert besorolású. A központi szupermasszív fekete lyuk jelenlétét a fekete fény körüli belső fényévben keringő molekuláris gázkorong forgásának rádióhullámhossz-megfigyelései bizonyították.

Készítette

Balási Álmos

Optika

Celeron EdgeHD 9,25 - 0,7x fókuszreduktorral

Kamera

ASI071MC Pro

Mechanika

EQ6R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2021-05-30

Expozíciós adatok

54 x 300s

Szűrők

IDAS UV/IR CUT

Hozzászólások

 Balási  Álmos Balási Álmos

Laci és Rafael köszönöm hogy ránéztetek. Javaslatod szerint a hátteret egy kicsit sötétebbre vettem a világosabb verziónál.

 Francsics László Francsics László

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Eltaláltad bizony a galaxis feldolgozását. Főleg a világosabb hátterű verzió a jó a galaxisra. Viszont összhatásában a sötétebb lenne a jó. Nem tudod a világosat megtartani sötétebb háttérrel?

 Schmall Rafael Schmall Rafael

A korábbi képekkel ellentétben ez nagyon erősre, jóra sikerült. Nagyon adja magát a centrum és a környék is a képkivágással ( ha volt ). :)

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm,hogy ránéztetek és külön öröm számomra, hogy tetszik nektek ez a kép. Természetesen még tervezem, hogy gyűjtsek hozzá anyagot, remélem sikerül.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nekem ez nagyon tetszik, borzasztó természetes lett a galaxis magja

 Kiss Péter Kiss Péter

Szia Álmos! Tetszik a kép, a színek nagyon jók, és természetes az összhatás, a galaxis sincs túldolgozva. Ha még tudnál lőni hozzá legalább ennyit de inkább 150-200 nyerset, akkor a gazdag háttér is jönne. De így is szép munka!