Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Messier 106 és környezete

Sokat gondolkodtam, hogy hogyan is lenne jó a kivágása. Tegnap majdnem ráraktam egy 100%-os cropot, de valahogy úgy éreztem, hogy jobb, ha kicsit a környezet is ott van, mert valahogy visszaadja azt, hogy a hatalmas térben egy óriási csillagváros csak ott lebeg a messziségben és ráadásként nincs egyedül. Ez valahogy egy olyan kissé lenyűgözőő érzéssel tölt el.

A kép fényességét tekintve minden részletet ellenőrző módon kihúztam és mivel nem találtam több érdemlegeset benne, ezért az eredeti kissé sötétes koncepcióhoz tértem vissza, bár nem teljesen sötét a háttér nyilván.

Az égbolt minősége alapján a galaxisokat már nehezebb volt jól feldolgozni, de örülök, hogy sikerült eddig eljutni, hogy talán egy képzeletbeli "asztrofotós vizsgán" egy "najó motiválásként megadjuk neki a négyest jóindulattal" féle képet készítettem.

Az égbolt közel sem zselici az R-One ( Rafael-1 ) csillagdánál, sőt... Mondanám azt, hogy a Bortle 4-es, 5ös környékén mozog. A rengeteg munka és a jól kiforrott csillagdában használt metódusok miatt a zselici centrumban történő kipakolások lassan elmaradoznak. Helyüket a (digit)távcsöves bemutatók és a kompakt rendszerek veszik át.

Az, hogy csillagdám van, az nem azt jelenti hogy fotelharcosként nyomom a hat kijelzőn a guidingot meg a platesolvingot... Szeretek kimenni, letolni a tetőt, beindítani a távcsöveket és miközben elindítom őket, a sötétadaptom is már előjön, s vele együtt a vizus rendszerek és akkor néha néha többet vagyok kint, mint amennyit exponálnak a rendszerek. Megvan a hangulata a nyugodt udvarból észlelésnek, miközben klattyognak a gépek. Nyilván egy kitelepülés is jó, de hát én heti háromszor települök ki amúgyis, szóval egy nagyszerű koratavaszi élmény volt az M106-os kép elkészítése. :)

Készítette

Schmall Rafael

Optika

Skywatcher Quattro 200/800 ( átépített )

Kamera

Canon EOS 6Da

Mechanika

Skywatcher EQ6-Pro GOTO

Helyszín

Kaposfő

Dátum

2021-01-14

Expozíciós adatok

600x150sec RGB, ISO1600, f4

Hozzászólások

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Sziasztok!
Köszi, hogy írtatok!

- A templom megvilágítása nagyon romboló bizonyos helyzetekben. Közüzemi áramszünet esetén azonnal bortle 3-ra megy az ég, mert a reflektorok nem világítanak. Akkor brutál... olyan tejút van faluban, hogy csak néztem. Képeken nagyon meglátszik.

- Csillagda ügyben Bence illetve a többiek, keressetek bátran. Az enyém félautomatizált, de hajnalonta munka előtt 2-3 perc bezárni ami nagyon jól jön a postcovidos tünetek (gigafáradtság állandóan) óta.

- Szeretem a sima képeket, persze Peti a tiéd is nagyon tetszik, engem őszintén nem zavar, ha kicsit zajos más képe. Valahogy én ezt a pici zajcsökkentést szoktam meg ( persze néha túlszalad. :D )

- 6D vs. 600D ... nem is a gépek párbaja szerintem, hanem az ég ramaty állapota a reflektor miatt. Ez sajnos egy kompromisszum volt, mely elvileg változni fog, ahogy a reflektorkat leszerelik / átcserélik. Ezügyben még jó pár kört futok ... most is. :)

Derült ( akár TK-s ) eget! ( most van végre. : )

 Kiss Péter Kiss Péter

Nekem tetszik a kép és sincs bajom a látómezővel, amúgy is pazarlásnak tartom, ha sokat vágunk le a képből. Azt nem értem, hogy ennyi expóból hogyhogy nem jön jobban a háttér. Én Canon 600d-vel fotóztam az M106-ot 220x5 percet, és kb. ugyanígy néz ki. Azt gondolnám, hogy 6d-vel, több expóból többet ki lehet hozni. Lehet, hogy én megengedőbb vagyok a zajjal szemben, én nem bánom, ha egy kicsit látszik, cserébe viszont jobban látszanak a háttérgalaxisok. Úgy vettem észre, te szereted ha tökéletesen zajtalan, sima. Rafi, ez ebben a formában 4-es fölé! :)

 Francsics László Francsics László

Nekem bejön ez a látómező Rafi. Vagy legyen nagyon kivágva, vagy legyen akár így. Talán a csillag a bal szélen zavaró, de ha úgy nézem nekem "belefér".

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Rafi! Szép kép lett nagyon, tetszik a galaxisok kidolgozása, a háttér is mély. Pici színt nem lehet előcsalni még a (háttér-) galaxishalmazokon, csillagokon? Picit mintha fakulnának, pedig 25 óra azért nem kevés :) A templom kivilágítása, vagy a közvilágítás rontja a helyzetet? Én régebben sokat fotóztam 2 faluval arrébb, igaz a szélén, nem a központban de ott azért bortle 5-nél bőven jobb volt a helyzet. A csillagdával kapcsolatban meg majd lehet keresnélek priviben :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Gyönyörű lett! Szerintem nagyon jó, hogy meghagytad körülötte a teret.