Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC4151

A hónap képe döntős: 2021. május

Búcsú a galaxisoktól, ezt a képcímet is adhattam volna. Hihetetlen módon májusban is volt három fotózásra alkalmas éjszaka, így az áprilisban megkezdett témát sikerült befejezni. Nem a szokásos galaxisokat akartam fotózni, valami különlegesebbre fájt a fogam, hiszen az új 250/1000-es Newton-t nem próbálhattam ki akármin. :) Új rendszerről lévén szó, bejött egy kis probléma: a fényes csillagok aszimmetrikus halója, ami valójában a főtükör peremének szférikus hibája miatt van. A megoldás az volt, hogy a peremet fekete alkoholos filccel le kellett festeni 2-3 mm szélesen. A hiba tökéletesen elmúlt, de a nyersek felénél ott volt, így az integrálás során nem esett ki, csak mérséklődött. A történethez még hozzátartozik, hogy a sorozat fele átalakítatlan géppel készült, így a Ha régiók nem látszanak valami jól. A háttérnek viszont nem ártott.

Készítette

Kiss Péter

Optika

250/1000 Newton

Kamera

Canon 6d mk2

Mechanika

SW EQ6-R

Helyszín

Törökkoppány

Dátum

2021-04-08

Expozíciós adatok

200x5 perc, iso1600

Hozzászólások

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Köszi! Én a nagyítót használtam alapértelmezett nagyítás mellett. A ctrl+-ot nem szeretem. :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Rafi, a nagyító elvileg 100%-os nagyítás, ha alapértelmezett nagyításban nézed az oldalt (Ctrl+0), de lehet nagyitani/kicsinyíteni az egészet (Ctrl+plusz/mínusz).

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Szia Peti!
Köszi a választ! Bocsi a kései írásért. A nagyitóval kattintilottam de az akkor több mint 100%?

Csak kiváncsiskodtam a rendszer kapcsán. Bár Flórinak se mozdul be nagyon csak még nem emlékszek szeles problémára. Nyilván jobb az EQ6R meg az AZEQ6 mert a tengelyek közelebb vannak egymáshoz. EQ6ra már nem tenném fel azthiszem és ezért ezt a dolgot el is vetettem nálam egyelőre. Majd nagyobb mechanikánál nagyobb tubus lesz remélhetőleg. :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Köszi Bence! Már nagyon kellett valami új, nem egy unalomig fotózott galaxis. Jó lesz bizony ez a távcső, de szerintem az lesz igazán látványos, amikor FF-el fogom nyomatni a ködöket.

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Peti! Baromi jó lett ez is! Nagyon tetszik a kép mélysége, ráadásul egy ritkán látott területet mutattál meg nekünk, ami mindig külön öröm :)
Nagyon jó bolyongani a háttérben, szerintem jóban lesztek ezzel a 25 centissel, pláne ha ez a tükör már a saját csövedben lesz ;)
Szerintem a bentmaradt haló már nem zavaró, főleg emlékszem milyen volt eredetileg ahhoz képest meg pláne. Grat!

 Kiss Péter Kiss Péter

Rafi: ja már látom mire gondolsz! De csak akkor feltűnő, ha jobban belenagyítasz mint az eredeti mérete a képnek.

 Kiss Péter Kiss Péter

Peti, Álmos: kösz, hogy ránéztetek!
Rafi: nem vágom, hogy mire gondolsz a "bayer" effektel. Melyik csillagnál látványos? Szerintem az túl szaturált zaj lehet. A mechanika elég jól elboldogul a távcsővel, pedig elég nehéz. Bizony volt alkalmam erős szélben is tesztelni, de meglepő módon kevés kép ment kukába bemozdulás miatt, sokkal rosszabbra számítottam. Lehet, hogy olyan nagy a távcső tehetetlensége, hogy a szél se bírja olyan könnyen megmozdítani. :)

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Így simán szerintem nagyon jó lett. Belenagyítva az oldalon található nagyítóval a csillagok fényes része körül valami rácsszerkezetes "bayer effekt van".

A távcsövet elbírja a mechanika? Nem remeg be szélben?

 Balási  Álmos Balási Álmos

Nagyon szép kezdet az új műszerrel!

 Kiss Péter Kiss Péter

Eszméletlen jó lett! És a téma is nagyon jó - egy igazi kuriózum az NGC 4151. Pár éve rajzoltam 40T-vel (még nincsen kidolgozva). Ezért is feltűnő, hogy milyen nagyon mély ez a fotó. Az NGC 4151 belső karjai nem olyan nagyon fényesek 40 centis távcsővel sem. A tőle balra lévő fényes apró torz kék galaxis (UGC 7188) 17 magnitúdós... A kismillió galaxis mögöttük pedig hátborzongató. Szóval remélem, sok hasonló fotó mellé írhatod majd még oda, hogy "250/1000 Newton".