Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M63

A hónap képe: 2021. április

Egy kép amire két tavasz és egy év feldolgozás kellett. Na jó, igazából nem egy évig dolgoztam fel, csak sose sikerült úgy megcsinálni, hogy elégedett legyek. Ez volt az első olyan képem, ahol a galaxis magja jóval fényesebb mint a háttér és nem tudtam szépen megoldani, hogy mindkettő jól nézzen ki. Na de mire jók a barátok? A holtponton Feltóti Peti lendített át, aki elmondta, hogyan szokta megoldani ezt a problémát és végül némi játszadozással sikerült kikísérletezni a saját módszeremet. Ezúton is köszi! A Messier 63 számomra az egyik legtetszetősebb galaxis, bár ezzel a felállással nem könyököl ki a látómezőből, de legalább van mit nézni a háttérben.

Készítette

Kiss Péter

Optika

SW 200/800 Newton

Kamera

Canon 600d átalakított

Mechanika

SW EQ6-R

Helyszín

Belecska

Dátum

2019-04-06

Expozíciós adatok

235 x 5 perc, iso800

Értékelések

Gyönyörű példa arra, hogy egyszerű eszközökkel mekkora út is járható be egy egy asztrofotó segítségével. Én azt gondolom, hogy a kép fő témája nem is a legérdekesebb része a magának a képnek. Sokkal inkább a fantasztikus minőségben megörökített kozmikus mély-háttér, ezernyi távoli galaxissal.

Francsics László

A nagy dinamikai különbségek ízléses megjelenítése egy izgalmas és egyben nehéz kihívás a fényképészek számára. Az asztrofotózásban is sokszor kénytelenek vagyunk visszafogni az adott mélyég-objektum fényességét, de ezzel óvatosan kell bánni, mert nagyon könnyen élettelen "lapos" képünk lesz. Péter ezt a problémát igényesen és példaértékűen oldotta meg, miközben a hátteret is élni hagyta, aminek köszönhetően nem csak a kép főtémáját, hanem annak környezetét is megcsodálhatjuk.

Majzik Lionel

A kedvenc képem ebben a hónapban! A sok befektetett idő meghozta a gyümölcsét! Nekem külön tetszik a galaxis sejtelmes Halo része, és a sok-sok Háttérgalaxis. Ez a kép igazán jó példa milyen nagy is az univerzium! Gratulálok!

Dezső Attila

Hozzászólások

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Szia Péter

Szeretném megkérdezni, hogy a 600Dvel hogyan csinálod a Darkokat, és mennyit szoktál csinálni? Mert nagyon szép letiszult a háttér. Nekem valahogy nem jön össze ilyen tiszta háttér. Főleg most, hogy melegszik a levegő. Mikor felhúzom a hátteret tele van termikus zajjal. Egy éjszaka min. 2 óra darkot szoktam csinálni.

 Kiss Péter Kiss Péter

Köszi srácok!

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Ez makulátlan kép lett. És ezt egy Canon 600Dvel. Nagy gratula.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ebből is kihoztad a maximumot Peti, és örülök, hogy tudtam segíteni. Van mit törlesztenem :) Gratulálok a képhez, újabb lécemelést láthatunk. Természetesen belekötni nem tudok, és nem is akarok. Jöhet a következő :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Köszi Lionel!

 Kiss Péter Kiss Péter

Köszi Bence! Mások számára valószínűleg nem nagy újdonság, de én úgy csináltam, hogy PX-ban felgörbéztem, mégpedig az STF segítségével. Az STF beállításait felül kellett írni, mert túlzottan felhúzta a hátteret. Az így kapott képpel PS-ban dolgoztam tovább: a galaxis közepe az autó STF után nagyon fényes, ezt intenzitás maszk segítségével visszahúztam. A kulcs nyilván a jó maszk, ami legfőképp csak a galaxisra hat, ezt kellett megfejteni.

 Majzik Lionel Majzik Lionel

A fentebb leírt "küzdelem" egy cseppet nem látszik meg a képen, szóval nagyszerűen megoldottad! A háttér és a színek pedig magukért beszélnek! :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Peti, szuper kép lett! Nekem ami kimondottan tetszik az a gx mag kezelése, ill. a haló. Szépen megy át a háttérbe, az egész galaxist sejtelmessé teszi. Maga a gx is szép részletes, a háttérben pedig jó bóklászni :) Ha nem titok, mi volt az újítás a képfeldolgozás során amit most kísérleteztél ki?