A Lagúna-köd környéke

Csillag-Képek 2019 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Mély-ég

Szeleczki Gábor

A Lagúna-köd környéke

Ahogy haladunk a Tejút közepe felé, egyre több jelét látjuk annak, hogy galaxisunk egy aktív, hidrogénködökkel, születőben lévő csillagokkal és naprendszerekkel teli objektum. Ez a kép alig 5 foknyi látszó távolságra van a Sgr A*-tól, attól az erős rádióforrástól, amely valószínűleg a galaxisunk középpontjában lévő fekete lyuk helyzetét jelzi.
A kép bal szélén, a közepétől kissé lentebb látható az apró NGC 6544 gömbhalmaz. A tőle jobbra található, a képet elsősorban domináló, fényes (már a keresőtávcsőben is könnyen látható) mélyég-objektum a Lagúna-köd (M8). Habár már a köd anyagából kialakult egy nyílthalmaz (NGC 6530), a létrejött csillagok csillagszele még nem fújta el a köd anyagát. Egészen a kép tetejéig kivehető ez a hidrogénfelhő, ahol már bonyolult emissziós/reflexiós rendszert alkot (NGC 6559, IC 1275 stb).
A kép jobb oldalán lévő objektum a Trifid-köd (M20), amely szépen demonstrálja a különböző típusú ködök közötti különbségeket: a belső terület az ionizált hidrogén jellegzetes színével világít (vörös emissziós köd), míg a körülötte lévő anyag csupán visszaveri a csillagok fényét (kék reflexiós köd), és mindezeket átszövi egy sötétköd-komplexum.
Végül a Trifid-köd felett látható fiatal nyílthalmaz az M21, mely a látszólagos közelsége ellenére a ködtől független halmaz.

Optika: Canon EF 400mm f5.6

Kamera: Canon 7d mark II (gyári)

Mechanika: Fornax LighTrack II

Helyszín: Ipolyszög

Dátum: 2019-06-03