márciusi online klub 2021

Mitől szép egy (asztro)fotó

Az Asztrofotós Klub azért jött létre, hogy ne csak online fórumokon, hanem élőben is meg tudjuk beszélni asztrofotós kérdéseinket, képfeldolgozással kapcsolatos kétségeinket. Illetve azért is, hogy fotóikat és élményeiket azok is be tudják mutatni, akik nem szoktak előadást tartani, akik visszafogottabb módját választják ennek a hobbinak, vagy még esetleg nem tartanak ott, hogy kiálljanak a nagyközönség elé. Szeretnénk, hogy ez az esemény általános része legyen a magyar asztrofotózásnak.

A jelenlegi klubot online tartjuk meg, melynek előnye, hogy távolabb lakó érdeklődők is csatlakozhatnak.


Soron következő klubalkalmunk témája egy esszenciális kérdés:

Mitől szép egy (asztro)fotó?

Számtalanszor taglaltunk már olyan kérdéseket, hogy bizonyos objektív kritériumoknak hogyan tudjuk megfeleltetni fotónkat. Kezdve a precíz leképezéstől a zaj kezelésén át a helyes színegyensúly beállításáig. Ezek mindig nagyon fontos szempontok, de egy fotó valójában nem (csak) ettől lesz szép. Ahhoz, hogy fotóként is megállja a helyét, kiemelkedjen a fotografikus észlelések mérnöki szempontú keretrendszeréből, valami pluszra is szükség van, ami már nem feltétlenül vagy egyáltalán nem csillagászati jellegű probléma.

A kérdés megválaszolásában Éder Ivánt hívjuk segítségül, aki amellett, hogy az egyik legtapasztaltabb és kiváló műszaki készséggel megáldott asztrofotós, zeneakadémiai végzettséggel bíró művész ember is. Két évtizedre visszanyúló úttörő munkássággal és nemzetközi sikerekkel a háta mögött avat be minket azokba a szempontokba, amitől igazán életre kelnek a fotók.

De ezzel még nincs vége, szeretnénk titeket egy kis interaktív játékra is invitálni, hisz a klub célja mindig is az volt, hogy fotókról beszélgessünk. Ezért arra kérünk titeket, hogy:

  • Készüljetek fel és válasszátok ki a KEDVENC ASZTROFOTÓTOKAT. (Első sorban más magyar vagy éppen külföldi fotós munkáját válaszd, ha nincs ilyen, hozhatsz saját fotót is.)
  • Kérünk, hogy a kiválasztott fotóról készülj fel pár mondatban, hogy miért tetszik, miért választottad.
  • Közösen meghallgatjuk, és azt is megbeszéljük, hogy a többiek mit látnak rajta, benne.
  • Így tanulhatunk egymástól, szélesíthetjük a látókörünket és megérthetjük, hogy ahányan vagyunk, annyi féle képpen látjuk egymás fotóját.

Természetesen a játékban nem kötelező részt venni, hallgatóként is szívesen látunk mindenkit, de örülnénk neki, ha minél több fotóról tudnánk beszélgetni.

A 2021-es második klubalkalmat március 2-án, kedden 19:30 órától tartjuk online ZOOM program segítségével és minden kedves asztrofotós tagtársunkat szeretettel várunk rá.

  • Időpont: március 2. kedd 19:30
  • Helyszín: ZOOM. A csatlakozási linket a program kezdete előtt emailban, illetve a facebook csoportban megosztjuk. További információ: https://magyarasztrofotosok.hu/asztrofotos-tudastar/zoom-kisokos/
  • jelen lesznek: Éder Iván, Feltóti Péter, Francsics László, Tóth Gábor és még sokan mások.

További programpontok:

Bárkinek egyéni kérdése, képfeldolgozási problémája van, jelezze, beillesztjük az időrendbe!