Újdonságok, fejlemények - Hírlevél 2022-2

Egyesületi újdonságok, fejlemények

Annak érdekében, hogy tagjaink értesülhessenek az egyesület különböző fejleményeiről, fejlesztéseiről, eredményeiről, az egyesületen belüli eseményekről két-, háromhavi rendszerességgel hírlevelet jelentetünk meg, illetve annak rövidített verzióját emailben küldjük el tagjaink számára.


A legszebb Csillag-Képek fotók a Csodák Palotájában

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Csodák Palotája számos sikeres programot szervezett a korábbi években. Augusztus 11-től folytatódik az együttműködés, a CSOPA Űrállomás tematikus egységében megcsodálhatók a szervezet tagjainak káprázatos felvételei. A nagyméretű képernyőn a látogatók válogatást láthatnak a CSILLAG-KÉPEK Országos Asztrofotó kiállítás 2019, 2020 és 2021-es tárlatainak kiemelt asztrofotóiból. A monitort a ködkamra mellett, a Wigner tárlattal szemben tekinthető meg. Köszönet Tepliczky Csillának az ötletért és lebonyolításért!

Beszámoló a Törökkoppányi Észlelő Napokról

Debütált az első asztrofotós észlelő napok, több,  mint 20 fővel. Remek társaság, tartalmas együtt töltött napok, borult esték ellenére remek hangulat. Amikor pedig elérkezett a várva várt derült este, a hegytetői sötét égbolt remekül vizsgázott. Égminőségre sem lehetett panasz, voltak, akik ott és akkor tapasztalták meg, milyen fotózni egy sötét égbolt alatt.

A részletes beszámolót itt olvashatjátok:  https://magyarasztrofotosok.hu/hirek/eszlelohetvege-2022-beszamolo/


Csillag-Képek 2022 nevezés

Csillag-Képek 2022 képbeküldés folytatódik, várjuk a felvételeiteket augusztus 31-ig, az ország legnagyobb szabású asztrofotó kiállítására. Ne felejtsétek, hogy a kiállítás képei könyvbe kötve is megjelenek!

További információt itt találtok:  https://magyarasztrofotosok.hu/hirek/csillagkepek_2022_felhivas/

Képet feltölteni pedig itt tudtok: https://magyarasztrofotosok.hu/csillagkepek2022/


Törökkoppány fejlesztések

Törökkoppány Bajcsy-Zsilinszky utcai fejlesztésünk során a LEADER pályázat keretében nagyobb, az épület jelentős részének felújítására alkalmas összeget pályázunk meg. A pályázat beadási szakaszához közeledünk, szakági tervek, szakágankénti költségvetés készült, és emellett finomítottunk az építészeti terveken is. 

Sülysápi félméteres közösségi Asztrográf a Firstlight kapujában

Soha nem voltunk ilyen közel a sülysápi félméteres befejezéshez.

A legutóbbi alkalommal pólusra állítottuk és végleg bejusztíroztuk a Sülysápi félméterest, ami azt jelenti, hogy jelen állapotában már alkalmas igényes képek készítésére is. Készült leképezés ellenőrző tesztkép is, amin a vezetést, fókuszálást, képalkotást lehetett megnézni. M57 2 perc. Ez még nem igazi firstlight, de közelítünk ahhoz.

Korábban felmerült, hogy instabil a vezérlés, ez mostanra megoldódott. Illetve a távcső kiegyensúlyozása kritikus volt, ez is kezelhetővé vált. Többek között fókuszmotor is került a távcsőre, illetve szinte egy teljes csavar szettet is cserélni kellett. A firstlight augusztus 2. felében várható. Nagy köszönet addig is mindenkinek aki részt vett a projektben!