Asztrofotós Észlelőhétvége Törökkoppányban - 2022

Első közös fotózás az egyesületi sötét ég alatt

Egy hosszú út végére került pont és egy új fejezet kezdődik Törökkoppányban, Magyarország egyik legsötétebb ege alatt megszervezett MAFE asztrofotós észlelő napokkal. A július végi újhold idején eleinte biztos derültre, később azonban biztos borultra számítottunk, mindenesetre az kiderült, hogy az Egyesület régóta dédelgetett és egyben legfontosabb közösségi találkozója mennyire sikeres is valójában.

Hosszú út

2018 óta tervezzük egy olyan jól megközelíthető, de kompromisszummentes, azaz kiváló, sötétegű asztrofotós észlelőhely létrehozását, ami alkalmas helyszínéül szolgál későbbi közösségi asztrofotós összejöveteleknek. 3 évnyi kanyargós út vezetett külső Somogyba, Törökkoppányig, ahol idén először szerveztünk közös asztrofotós összejövetelt, s büszkén mondhatjuk ki, a korábban kiszemelt, hosszú idejű fejlesztéseknek alá vetett helyszín remekül vizsgázott.

Németh Csaba: Holdsarló

A fő cél

Évről-évre egyre erősebb volt az asztrofotós tagság részéről az az igény, hogy előre, széles körben meghirdetett közösségi fotós alkalmat szervezzünk, hiszen szakmai gyakorlati lépéseket csak egy ilyen esemény keretén belül, valódi közösségben lehet igazán hatékonyan elsajátítani. A közös terepmunka lehet a fotós tudásátadás fontos alappillére. Az egyesületi észlelőhely fejlesztés előrehaladása, a tagság egyre összetettebb igényei idén július végre, az időjárás tekintetében a legstabilabb, és a napéjegyenlőség után már lassan hosszabbodó éjszakák időszakára determinálta az asztrofotós észlelőnapok időpontját. A szállást már tavaly ősszel lefoglalta az elnökség, az elszállásolható létszámot 20 főben, azonban az észlelőrét kapacitását korlátlan részvétellel határoztuk meg. A fő cél az volt, hogy fotózzunk együtt, és ismerkedjünk meg minél többen egymással és az asztrofotózással is.

Németh Csaba: távcső felállítás

Derült nélkül asztrofotós találkozó?

Az ellátás és programok bebiztosítása után egy apró gond jelent meg az eseményhorizonton, pontosabban a hosszútávú előrejelzéseken. Az esemény teljes időtartamára borult időt jeleztek az oldalak. Minden csillagászati tábor halála a borult, de az asztrofotózáséra ez különösen igaz lehet, hiszen  a fotók készítése sokszor teljes éjszakákat igényel. Az előrejelzés azonban csak romlott tovább.

Szellemiségben a legtartalmasabb kimenetel

Nem csak az előrejelzés, hanem a valódi ég is jórészt borult volt, azonban a 18 fős alapcsapatot ez nem tántorította el a részvételtől. A szállást elfoglaltuk, kényelmesen beosztottuk, az étkezés a helyi termékekből összeállítva kielégítő, sőt mitöbb remek volt. Bár a kezdeti napokban nem számítottunk derültre, a hangulat kiemelkedő maradt, s láss csodát, égbolt híján a beszélgetés, ismerkedés és az asztrofotós tudásátadás, vagyis kvázi spontán klubok kerültek az előtérbe.

Feltóti-Horváth Fruzsina: Spontán klub

Akik ezeken az estéken részt vettek (napról napra egyre többen) több ismeretre tettek szert, mint korábban  Több olyan tagtársunk is volt, aki azért csatlakozott egy-egy estére hogy találkozzon a többiekkel. (az online alkalmak keretén belül) bármikor.

Nappal is működik

A legnagyobb korábbi aggály a Törökkoppány kistelepülésen megtartott észlelő táborral kapcsolatban az ellátás és a tartalmas nappali elfoglaltság kérdésessége volt. Meg lehet-e egyáltalán közelíteni Ágasvár, vagy más jól bejáratott nyári találkozók színvonalát? Jó hír az, hogy az elvárásokat messze meghaladta az, amit Törökkoppány és környezete nyújthat.

Feltóti-Horváth Fruzsina: Törökkoppányi szállás

A balatonparti (boglári) pihenés, a Zselici kirándulás a közös ebédek, s a még számtalan betervezett helyi program, melyeket időnk sem volt kihasználni, szinte korlátlan nappali elfoglaltsági lehetőséget biztosítottak. Mivel autóval szabadon lehet mozogni, így gyakorlatilag nem maradtak holt időszakok.

És akkor jött a derült

Az utolsó éjszakára a nagy esőt hozó ciklon elvonultával már vártuk a derültet. Tudtuk, hogy el fog jönni, és azt is, hogy egy teljes értékű estét tudunk a fő észlelőhelyen a Törökkoppány feletti Szukics-tetőn tölteni, tökéletesen zavartalan sötét ég alatt.

Feltóti Péter: Naplemente a nyugatról közeledő derült égen át

Ezen a helyen 2 kilométeres sugárban nincsen semmilyen fényforrás, a legközelebbi is maga Törökkoppány falu északra, és minden más település 4 kilométeren kívül esik. Ezeknek köszönhetően is nagyon jó a hegytetői ég.

Gyenes Imre: Tepi változócsillagot észlel

Azonban a földút eső utáni járhatósága kérdés volt. Szerencsére ennek ellenére könnyű és gyors volt a feljutás, ami 12 perc a lenti állomásról a Koppány Vendégházból.

Tele a rét

Az észlelőrét, melyet a Törökkoppány Önkormányzattal megegyezve használhatunk, több, mint száz méter széles. Sokan elférünk rajta, autókkal, felszerelésekkel, kényelmesen a kaszált füvön, éppen olyan elrendezésben, ahogy az asztrofotózás módszere megkívánja.

És a rét tele lett. Többen is csatlakoztak a derült estére, mint ahányan végig velünk voltak. Grandiózus látvány volt a 100 méter hosszú távcső és kocsisor. (A terület használható része további kaszálással még a duplájára növelhető).

Németh Csaba: Felsorakozva fotózásra

Németh Csaba: És a másik irányból

Sokaknak ez volt az az alkalom, amikor először megtapasztalhatták a sötét égbolt előnyeit, és ezáltal jobb fotót készíthettek. És voltak, akik pedig annak örültek hogy újra alkalmuk nyílt várva várt sötét ég alatt fotózni.

Galambos Gábor: M13

Papp Bence: Írisz-köd

Szűcs Mátyás: A Cassiopeia és a Cepheus határán

Ez nagy öröm a számunkra, reméljük egyre többen bevonódnak majd, és lesznek egy fotós közösség aktív tagjai.

Feltóti-Horváth Fruzsina: Csoportkép a Zselicben