Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Éta Carinae

A hónap képe: 2021. február

2021. január végén és február elején gyűjtöttem egy képre elegendő chilei robottávcsöves anyagot. Az Éta Carinae csillag és környezete érdekes és gyorsan fotózható területnek bizonyult, ezért egy más koncepcióval, de újra felkerestem ezt a területet. A megszokottól eltérő színvilágot a hagyományos és keskenysávos anyag egybegyúrásával kaptam, amit igyekeztem a szemnek tetsző természetes megjelenéssel prezentálni.

Készítette

Majzik Lionel

Optika

Planewave CDK24

Kamera

FLI ProLine PL9000

Mechanika

Mathis MI-1000/1250

Helyszín

Río Hurtado, Chile

Dátum

2021-02-07

Expozíciós adatok

6 x 300 sec R, 6 x 300 sec G, 5 x 300 sec B, 4 x 300 sec Ha, 4 x 300 sec OIII, 4 x 300 sec SII

Szűrők

R, G, B, Ha, OIII, SII

Értékelések

Lionel mind színeiben, mind részletességében gyönyörű, és egyben egyedi megközelítésű felvételt készített az Éta Carinae környezetéről, bátran érdemelve ki a februári hónap képe címet! Gratulálok!

Jelinek Gábor

Egy különleges csillag, egy különleges kompozíció. Az Éta Carinae ködösségét már sokan sokféleképpen megörökítették, de ekkora felbontásban és ilyen izgalmas porködös környezetben, dinamikus álló formátumban azt gondolom, hogy még sohasem láttuk.

Francsics László

Hozzászólások

Majzik Lionel

Igen, jó volt hogy Laci felhívtam rá a figyelmem - sokat javítottunk a képen! :)

Feltóti Péter

Szerintem sokkal jobb így a kompozíció, igaza volt Lacinak.

Majzik Lionel

Szia Bence! Nagyon szépen köszönöm! Hálás vagyok a meglátásaidért, valóban elbírt még az általad említett szempontok alapján egy kis változtatást, fel is töltöttem egy új verziót! Remélem jobb lett! :) Ezt most az APP-ben adtam össze 50-50%-os arányban az alább módon: (R+SII)+(G+Ha)+(B+OIII).

Tóth Bence

Szia Lionel! Szuper kép lett, tetszik a kompozíció, a felbontás meg brutális :D A színek is jók, bár talán egy hangyányit nagyobb színkontrasztot még elbírna. Itt is úgy keverted az NB és RGB anyagot ahogy a másik keskenysávos képeden? A kisebb csillagok mintha picit zöldesek lennének, én még azzal talán kezdenék valamit. De ezek tényleg csak apróságok :)

Majzik Lionel

Köszönöm szépen Gábor! :D

Jelinek Gábor

Gratulálok hozzá Lio, ez bitangul néz ki! ;)

Majzik Lionel

Köszönöm szépen Laci! :D Ahhh... ez a vágás! :) Nagy-nagy szerencse, hogy tanulva már régebbi hibákból mindig a végére hagyom, így ezt most egyszerűen korrigáltam! Tényleg jobb lett!
Ez a Telescope Live hálózat 60 cm-es távcsövével készült (CHI-1). Nagyon megszerettem nyáron ezt a műszert, van még egy augusztusi feldolgozatlan C/2020 F3 (NEOWISE) képem is vele! Az egyik legjobb távcső+kamera kombináció amit valaha kipróbálhattam.

Francsics László

Levágtad az alsó sarkát világoskék mezőnek! Váááá! :-D :-D :-D
Ott lefelé kifolyik a köd! :-D
De komolyra véve a szót, nagyon komoly, természetesen a fentebbi észrevételekkel együtt.
Fő geometriai formákat, éleket, sziluetteket ne vágj el, mert "kifolyik" a kép azon része, ami körbe van határolva.
Amúgy ez milyen távcső, úgy értem, milyen robottávcső társaság?

A részletek lenyűgözőek, a színek egyediek, visszafogottak, csak a vágás olyan, amin én javítanék.
Laci