Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Halálfej-köd (NGC 2467)

A hónap képe döntős: 2020. december

A Puppis csillagkép egyik méltatlanul elhanyagolt aktív csillagkeletkezési területe az NGC 2467 vagy másnéven Halálfej-köd. A gyönyörű, de egyben mégis vészjósló kinézetű objektumot azért választottam ki eddigi leghosszabb expozíciós idejű robottávcsöves felvételemnek, mivel még asztrofotós körökben is viszonylag ismeretlen objektum... További részletek az első hozzászólásban!

Készítette

Majzik Lionel

Optika

ASA 500/1900 mm

Kamera

FLI ProLine 16803

Mechanika

ASA DDM85

Helyszín

Río Hurtado, Chile

Dátum

2019-12-01

Expozíciós adatok

5 x 1200 s Ha, 5 x 1200 s OIII, 4 x 1200 s SII, 21 x 600 s Lum, 6 x 300 s R (bin2), 5 x 300 s G (bin2), 5 x 300 s B (bin2)

Szűrők

L, R, G, B, Ha, SII, OIII

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Szia Bence! Nagyon szépen köszönöm! :) Így van, a csillagokhoz 100%-ban igyekeztem az LRGB kép csillagait felhasználni. Van egy jó kis módszer, volt mikor már alkalmaztam: https://www.lightvortexastronomy.com/tutorial-combining-lrgb-with-narrowband.html
Ennél a képnél viszont egyszerűbb módszert választottam, mivel csak a színek érdekeltek! Egy durván feldolgozott LRGB kép színét mostam bele colour layerrel kb. 15%-osan, tehát tényleg csak annyira, hogy enyhén közeledjen a hagyományos színvilághoz!

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Lionel! Jól eltaláltad a kompozíciót, a feldolgozás is nagyon jó! Hogy házasítottad végül össze a LRGB képet a keskenysávos rétegekkel? Írtad lent hogy nem csak a csillagokhoz használtad fel az RGBt

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen Laci! Ellenőriztem a fehéregyensúlyt és valóban hidegebb árnyalatú volt a kelleténél. Egy picit állítottam rajta és lecseréltem a képet! :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

nagyon látványos kép Lionel! Egyrészt én ezzel az objektummal sosem találkoztam még, másrészt nagyon jó, hogy álló kép. Képernyőn előnyösebbek a fekvők, de az állók izgalmasabbak. És ez jól mutat így.

Egy kicsit lehet, hogy mozgatnám a fehéregyensúlyát a narancs felé, ne tudom a nyersanyag engedi-e, de így is működik, ne nyúlj hozzá emiatt.

Laci

 Majzik Lionel Majzik Lionel

A Puppis csillagkép egyik méltatlanul elhanyagolt aktív csillagkeletkezési területe az NGC 2467 vagy másnéven Halálfej-köd. A gyönyörű, de egyben mégis vészjósló kinézetű objektumot azért választottam ki eddigi leghosszabb expozíciós idejű robottávcsöves felvételemnek, mivel még asztrofotós körökben is viszonylag ismeretlen objektum. A Halálfej-köd elnevezés forrását egyértelműen a vigyorgó koponyára emlékeztető struktúra adja, de többen színes mandrill arcot is felfedeznek benne.

Az interneten fellelhető nemzetközi felvételeket elemezve úgy döntöttem, hogy érdemes keskenysávban fotózni, amihez a Chilescope egyik legnépszerűbb műszerét hívtam segítségül. Egyébként érdemes tudni az objektum elhelyezkedéséről, hogy Magyarországról sem lenne lehetetlen feladat a megörökítése, de egyértelmű, hogy a déli féltekén kedvezőbbek a körülmények. A nyersek összegyűjtéséhez 2019-ben több mint fél évre volt szükség, majd ezt követte legalább ennyi ideig a feldolgozás. A csillagok és a keskenysávú színárnyalatok gazdagítása miatt, hagyományos LRGB kép is készült, ezért a végleges kép egy LRGBSHO felvétel.