Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Vendég az Orionban

A hónap képe döntős: 2020. november

Sajnos az ismert körülmények miatt még nehezebbé vált asztrofotóznom. A tanév közben így is sűrűn választom a budapesti panelből indított robottávcsöves képeket, de most csak ez maradt. Ha már robottávcső, igyekszem valami egyedit létrehozni és a C/2020 M3 (ATLAS)-üstökös látványos áthaladása az Orionban egy ilyen esemény volt. Elsőnek megelégedtem az öv csillagai + üstökös látómezővel, de hálás köszönet Jelinek Gábornak, aki rábeszélt arra, hogy érdemes lenne meglépnem életem első mélyeges mozaikfotóját! A vágáson nagyon sokat vergődtem, végül egy szokatlan 5:6 képarány mellett döntöttem.

Készítette

Majzik Lionel

Optika

Nikon 200 mm f/2

Kamera

FLI MicroLine 16200

Mechanika

10Micron GM1000HPs

Helyszín

Río Hurtado, Chile

Dátum

2020-11-11

Expozíciós adatok

2 x (1 x 300 s R,G,B, 5 x 300 s Lum)

Szűrők

L,R,G,B

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Szia Peti! Nagyon szépen köszönöm az elismerő sorokat, örülök, hogy elnyerte a tetszésed a kép! Hihetetlenül gazdag ez a régió, szinte mindenhol volt valami, de szerencsére a nyersanyag minősége megkönnyítette a feldolgozást.

 Kiss Péter Kiss Péter

Szia! Nagyon testszik a képed! Szép, ízléses a feldolgozás, és mennyi látnivaló! Egy élmény nézegetni! Gratula!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen srácok, hogy ránéztetek és leírtátok a véleményeteket! :)
@Gábor: Elképesztő terület, itt aztán minden van, de egy álomszerű felszereléssel nem volt nehéz dolgom megmutatni... Látod még ezt a minimálexpót is így bírja! Köszönöm szépen a biztatást! ;)
@Laci: Köszönöm szépen Laci! Igen, amennyire csak tudtam visszafogtam a csillagokat. Mostanában az Adam Block által kitalált "Star De-emphasis" módszerrel próbálkozom és persze ha úgy van, akkor a hagyományos csillagkicsinyítéssel. Ennél a képnél nagyon jól működött! Hálás vagyok a tanácsokért!
@Bence: Köszönöm szépen neked is! Igen, kicsiben tényleg olyan mintha csillagtalanítva lenne! :) Azt tudom mondani, mint Gábornak is, hogy azért a felszerelés magáért beszél, elképesztő volt a nyersanyag minősége is. Húúú... A vágás! Rég nem őrlődtem ennyit. Szeretem "szabvány" arányokat megtartani, de itt lehetetlen volt. Egy olyan verziót is készítettem, ahol a Barnard-ív levágásra került, de akkor a fényes dolgok és az üstökös is a kép szélére került, akkor meg már "minek" van rajta, miközben az egyik cél az volt, hogy megörökítsem. Képként nem mutatott rosszul, de ha a kép mondanivalóját nézzük, akkor már nem volt túl előnyös. Ebben a vágásban talán az menti meg a vörös sarkot, hogy vele átellenben a Rigel kékes halója már beköszön, ez valamilyen szinten kompenzálja, de sajnos azért nem eléggé!

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Lionel! Mikor csak piciben a képet azt hittem teljesen csillagtalanítottod... Teljes méretben látszik csak a brutál felbontás és részletgazdagság, amit nem lehet leskálázni a kis képre. Nem is gondoltam volna hogy ilyen minimál expóval ilyen gyönyörű képet lehet csinálni. A téma szuper, a feldolgozás is, nagy grat hozzá! :) Nekem egy hangyányit megborítja a kompozíciót a bal felső piros pamacs, de ugyanakkor ha azt meg levágod az üstökös kerül nagyon a kép szélére... nem lehetett egyszerű kitalálni a kompozíciót

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Lionel, ez egy hihetetlen összhatású kép, kevesen tudnak egy üstököst így megünnepelni!
Az Orion-köd ábrázolása kifejezetten szépre sikerült, nem sokszor látjuk ekkora látómezőben úgy hogy közben nem nyomják el a csillagok.
Múltkor felmerült a vágás kérdése is, és szerintem jól döntöttél a szélesebb látómezővel, így természetesebb, és nem esnek fényes csillagok a kép szélére.

 Jelinek Gábor Jelinek Gábor

Azon agyaltam, hogy van e olyan szín amit ismerek, de nincs rajta a képen. Egészen elképesztő egyébként, hogy ez ennyire minimál expós.. Gratula, vonzza a tekintetet és a tököstől örökké egyedi is marad! :)