Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC6992

Már 2018-ban is fotóztam Budapestről IDAS szűrővel, de az az anyag nem érte el azt a szintet amit kitűztem magamnak. Idén újra nekifutottam és az RGB mellé lőttem UHC szűrővel készült nyerseket is. Az ország minden pontjáról gyűjtöttem a fotonokat, szerencsére mindenből összejött a kellő mennyiség. Azt hiszem a jelenlegi felszerelésemből kihoztam a maximumot. Esetleg átküldöm a képet Feltóti Petinek, hogy teljes legyen a mozaik! :)

Készítette

Kiss Péter

Optika

SW 200/800 Newton

Kamera

Canon 600d átalakított

Mechanika

SW EQ6-R

Helyszín

Ágasvár, Bokor, Törökkoppány, Pilis

Dátum

2020-08-21

Expozíciós adatok

RGB: 190x5 perc, iso800, UHC: 145x5 perc, iso 1600

Szűrők

UHC

Hozzászólások

Kiss Péter

Köszi, hogy ránéztetek!
Peti: a hasonlóság nem véletlen, nem akartam kevesebbel beérni mint te, de többet se tudtam kihozni belőle.
Bence: az uhc nagyon kell ide, sajnos a sűrű csillagmező nem a barátunk viszont a színvilága kétség kívül változatos, egyetértek veled, hozzáad a képhez.

Tóth Bence

Szia Peti! Szerintem nagyon szép lett ez, jók a színek és a kép dinamikája is. A csillagok is rendben vannak, gondolom az UHC mellett még feldolgozás közben bőven szorítottál rajtuk :) Szerintem ehhez a képhez sokat hozzáad egyébként a színes, változatos csillagmező, és ha teljes méretben nézed nagy felbontáson, azt se mondanám hogy nagyon elnyomja a főtémát. Persze ha egy "steril" Fátyol-köd a cél..., akkor tényleg elérted a határt szerintem is.

Feltóti Péter

Köszi Peti, nekem is megvan ez még 2017-ből :) Szép lett, harmonikus, részletes, ízléses. Én is azt éreztem akkor, hogy erről a témáról ezzel a technikával az a max amit ki lehet hozni (bár ott elég szar ég alól fotóztam). Most nézem a te meg az én fotómat, és mint két tojás :) Vagy mind a ketten benne hagytunk valamit a nyersanyagban, vagy valóban ez a max :) Én jövőre tuti megtolom a morzsival.