Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M106 és valószínűsíthető kísérője

Az M106 egy aktív galaxismaggal bíró, Seyfert 2 típusú spirálgalaxis a Canes Venatici (Vadászebek) csillagképben. Távolsága 22-25 millió fényévre tehető. A kép jobb alsó sarkánál látható galaxis, az NGC 4217, amely valószínűleg az M106 egyik nagyobb kísérőgalaxisa.

Az átalakított távcsövet teszteltem vele, az új segédtükörtartóval. Sajnos ez a rendszer nem bír nagy felbontóképességgel, kicsit talán erős is lett a vágás.

Készítette

Vámosi Flórián

Optika

150/750 Newton (átalakított)

Kamera

Canon EOS 1100D (átalakított)

Mechanika

Sky-Watcher EQ6R-PRO

Helyszín

Hetes

Dátum

2020-04-23

Expozíciós adatok

270x4 perc f/4.5 ISO 1600

Szűrők

Astronomik IR/UV klipes

Hozzászólások

Tóth Bence

Szép lett Flórián, ha Peti nem említi a gradienst én észre se vettem volna... talán egy hangyányi élesítést még elbírna a gx, bár nem tudom mennyit enged az anyag

Csordás Péter

Nekem tetszik a kép. A vágás nem feltűnő, sőt ennyi kell a témához, és legalább nem kellett feleslegesen nagy fájllal dolgoznod. Tetszik, hogy a hátteret sem húztad csontfeketére, viszont látszik benne egy enyhe vörös grádiens a közepén. Ha megnéznéd a hisztogramot, ott is látszódna, hogy a vörös csatorna el van csúszva. Ezt nem nagy dolog korrigálni egy grádiens levonó programmal, és mivel a kép amúgy tényleg jó, sztem megérné.