Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Sh2-132 Oroszlán köd

Megpróbálkoztam ezzel az objektummal. Közel 20 óra (19óra 10 perc)expó van benne. Igazából kellene hozzá a keskenysáv, mert így sajnos "felfalja" a csillagmező.

Készítette

Dezső Attila

Optika

152/740 Bresser Makszutov-Newton

Kamera

CAM 86 OSC

Mechanika

HEQ5, bordásszíj hajtással

Helyszín

Mullsjö

Dátum

2020-09-24

Expozíciós adatok

115*600s

Hozzászólások

Dezső Attila

Nem nem croppolt, azaz csak nagyon minimálisan olyan 30-40 pixel. Sőt, ha megnézed a jobb felső és bal alsó sarkot akkor látod, hogy a stackelés látszik. De nem akartam jobban megvágni, mert akkor belevágok az oroszlán fejébe. Igen a csillagok szép színesek. Csak sajnos a csillagkezelés nem éppen az erősságem! :)

Francsics László

Attila, ez croppolt?
Azért kérdezem, mert tök szépek lettek a csillagszínek. Vagyis, ha nem azon törnéd magad, hogy az a halvány paca látszódjon, hanem hagynád, hogy a csillagok saját szépségükben, erőteljesebb redukció nélkül szépen kezelve éltere keljenek, tök szép fotót tudnál ebből faragni.
Nekem már most is tetszik, csak egy kicsit fura "homályos aurája" van a csillagoknak.
Érdemes észrevenni, hogy ebben az esetben nem a ködösségtől lesz szép a fotó, hanem a csillagmező sokszínűségétől!

Dezső Attila

Bence, jelenleg nincs semilyen szűrő. Azaz a szenzor előtt egy astronomik l2 ir cut. A 200-as tükör, hát mint a lúd a jégen. Kaptam egy mikrométeres mérőpadot, de addig is próbáltam ráccsal, szemre megcsinálni. Hiba volt! A felület kb 4x mélyebb lett a referencia felületnél. Volt vagy 8 óra, mire visszadurrantottam a kiinduló gömbfelületre. Most újra próbálom, de csak kis lépésekkel: 15 20 perc polir, 1 óra ellenörzés. Közben a tubus megérkezett, szerezyem kb 5000 ft-ért egy 70mm-es gso segédtükröt. A tükörtartó 3d modellje 80%-ban kész. Aluzás előtt még össze akarom építeni, csillagtesztre. Az idő szorit, mert az aluzást az OO-val akarom csináltatni, és a brexit rohamosan közelìt!

Tóth Bence

UHC-vel nem próbáltad? Tényleg, hogy áll a 200-as tükör? :)