Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Sh2-103 Hattyú-hurok (Cygnus-loop)

A ködhurok egy kb. 20 000 évvel ezelőtt bekövetkezett szupernóva-robbanás maradványa. Jelenlegi átmérője 130 fényév, míg távolsága tőlünk a legújabb mérések szerint 2600 fényév. A ködösség jelenleg is erős röntgenforrás, ebben a tartományban kirajzolódik az objektum teljes hurok alakja. Az óriáscsillag életciklusának vége felé jelentős mennyiségű gázt fújt le magáról, majd később, a szupernóva-robbanás lökéshulláma a gázt nagy sebességgel utolérve felhevítette és felgyorsította azt. A felhevült gázok gerjesztett állapotba kerültek, és a többletenergiájukat az egyes gázokra (főként hidrogén és oxigén) jellemző hullámhosszon, látható fényben sugározzák ki.

Készítette

Ágoston Zsolt

Optika

SkyWatcher BD-Pro 72/420 ED

Kamera

Canon EOS 6D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Ausztria, Trahütten

Dátum

2020-08-19

Expozíciós adatok

54x300s=265perc, ISO3200

Szűrők

Optolong L-enhance

Hozzászólások

Ágoston Zsolt

Köszönöm! A 72/420-as refraktor a 0,85X-ös korrektorral és a Canon 6D érzékelőjével kényelmesen nagy látómezőt ad :)
A mozaikolást nem próbáltam még, tartottam tőle hogy esetleg mégsem áll össze a mozaik jó minőségben.

Francsics László

Azért ez izgalmas felvétel. Egy látómezőbe belefért, nagy mázli! Látszik a hatékonysága a szűrőnek, meg szokták enni a csillagok a Fátyol-ködöt rendesen, ne az itt nem történt meg. Még az a fenti halván yvörös aura is dereng.

Nekem az a kérdésem, hogy miért nem mozaikolsz, vagy mások miért nem mozaikolják az ilyen objektumokat? Még kisebbek lennének a csillagok, még jobban látszódna a köd, a gradienst meg leszedi az L-enhace.