Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Tulipán-köd és Cygnus X-1 fekete lyuk

A kép közepén látható a Tulipán-köd, mely nevét félbevágott tulipánhoz hasonló megjelenéséről kapta.
A köd jobb oldalán lévő fényes csillag közelében erős röntgenforrást fedeztek fel, de látható fényben nem találták nyomát a forrásnak. A megfigyelések szerint a csillag 5 napos periódussal egy fekete lyuk körül kering, ami lassan elnyeli anyagát. A fekete lyuk anyagbefogási korongjába került anyag röntgensugárzást bocsát ki, illetve egy része a fénysebességhez közeli sebességgel, nyalábokban hagyja el a korongot. A Cygnus X-1 esetén a nyaláb sűrű csillagközi gázzal ütközött, íves lökéshullámfrontot kialakítva. A hullámfront ionizált állapotba került, látható fényt bocsát ki, amit a felvételen megfigyelhetünk a Tulipán-ködtől jobbra-fennt.

Készítette

Ágoston Zsolt

Optika

200/800 Newton (Skywatcher)

Kamera

ASI 294 MC Pro színes hűtött kamera

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Őrimagyarósd

Dátum

2020-07-18

Expozíciós adatok

65X240s= 260perc, Gain150

Szűrők

Optolong L-enhance

Hozzászólások

Ágoston Zsolt

Köszönöm!
Szerencsére csak kíméletes kritikákat kaptam ehhez a színvilághoz :) Mivel a legtöbb hamisszínes felvétel a sárga-kék kombinációval készül, én is ezt próbáltam összehozni. A lökéshullámfrontot is csak úgy tudtam megjeleníteni, ha a színes felvételt különválasztottam hidrogénre és oxigénre, és a két monokróm képet színesként újrakevertem. Így az oxigén kék csatornáját fel tudtam erősíteni, hogy előkerüljön a hullámfront, bár ilyenkor viszont a képen a hidrogén már sárgás lett. A legutóbbi képeimnél a zöld csatornát sikerült viszont úgy finomhangolnom, hogy a hidrogén már vöröses-bíboros színű legyen.

A kép jobb felső sarkán meg szerintem az "amp-glow" jelenség hatását (és annak javítását) látjuk egy sűrűbb csillagmezőn, emiatt kenődtek meg a csillagok.

Francsics László

Szia! Biztos, hogy sokan kritizálják a technikát, bizonyára sokaknak tetszik az eredmény, de tagadhatatlan, hogy a furcsa színvilágnak, kék sárga komplementer színeknek van egy szépsége, újszerű, kozmikus hangulata.
Látok finomítani való apróságokat (leképezés, színegyensúly), de összességében érdekesnek és szépnek is látom egyszerre.
FrL