Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Sh2-132 Oroszlánfej-köd

Az ausztriai észlelőhétvégén készült felvételem, a Sharpless 132 "Oroszlánfej-ködről". Nevét a két felső részén, középtájt található vöröses, gomolygó, sötétködökkel tarkított képződményről kapta, mely egy oronylán sörényére hasonlít, míg a kép jobb felén az oroszlán hátsó fele rajzolódik ki, a jobb felső vöröses ív pedig az oroszlán farka is lehetne. Alacsony felületi fényességű emissziós köd, főként vörös színű hidrogén és a kék színű oxigén alkotja. A ködösség anyagát a benne lévő csillagok, különösen a HD 211564 és HD 211853 Wolf-Rayet óriáscsillagok gerjesztik erős sugárzásukkal.

Készítette

Ágoston Zsolt

Optika

SkyWatcher BD-Pro 72/420 ED

Kamera

ASI 294 MC Pro színes hűtött kamera

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Ausztria, Trahütten

Dátum

2020-08-20

Expozíciós adatok

54x360s=324perc, Gain150

Szűrők

Optolong L-enhance

Hozzászólások

Ágoston Zsolt

Köszönöm! A feldolgozáskor az Astrobin-en lévő képeket vettem alapul, ott elég sok oxigént mutattak a felvételek, még a "sörény" rész közepe is kékes volt egy kicsit. Az összesített színes felvételt szétbontottam monokróm oxigénre és hidrogénre, és a színes képként újra összeraktam ezúttal úgy, hogy a hidrogén vörösesebb árnyalatot kapjon.

Francsics László

Ez nagyon tetszetős. Minden képen jól mutat ez az objektum. Tényleg ilyen szép színgazdag? Vagy csak így dolgozod, dolgozzátok fel? Tényleg ennyi az oxigén?
Nagyon jók a színek a ködben.
FrL