Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Közel a Tejút centrumhoz

A képnek azt a címet is adhattam volna, hogy miért pótolhatatlan számomra Belecska. Nem tudom, hogy hazánkban van e még olyan hely ahonnan a déli égbolt ennyire lent is eredményesen fotózható. Bár a feldolgozás nagyon nehéz volt, mert ilyen alacsonyan mind a 4 panelről le kellett szedni a gradienst és az összeillesztés se volt éppen díszmenet. Összesen 2 éjszakám volt júniusban, hogy elkészítsem a paneleket, az időjárás nem engedett többet. Nagy szerencsém volt, hogy nem csúszott egy évet a befejezés! Ez a verzió az eredeti felbontás kevesebb mint fele!

Készítette

Kiss Péter

Optika

Samyang 135mm

Kamera

Canon 6d mk2

Mechanika

Skywatcher EQM-35

Helyszín

Belecska

Dátum

2020-06-24

Expozíciós adatok

4 x30 x 150 sec, iso400, f2

Hozzászólások

Kiss Péter

Köszönöm Peti, hogy nem sajnáltad az időt és leírtad mindezt, vártam egy picit bővebb visszajelzésre, te voltál az aki megragadta a billentyűzetet. Belecskát nem véletlenül emlegettem, utalni szerettem volna az észlelőhelyünkkel kapcsolatos problémánkra, szerintem Törökkoppány, Kaposvár közelsége miatt, nem tesz lehetővé egy ilyen minőségű képet. Persze elég extrém dolog ennyire lent fotózni, de ki akartam deríteni, hogy milyen potenciál van a felszerelésben és az észélőhelyben.

Feltóti Péter

Miről is szól ez a kép? Arról, hogy mindig van feljebb, mindig van előrébb. Ugyan azt, kicsit máshogy és sokkal szebben is lehet csinálni. Ehhez az eredményhez vezet az elmúlt 10-15 év. És kell hozzá egy fotós is, aki megérti, hogy mi a feladat, odamegy és megcsinálja. Ez egy remekmű, egy mérföldkő nem csak neked Peti, hanem nekünk is. Ez a léc most jól feljebb kúszott. Sajnálom, hogy ezt nem tudtátok idén Namíbiából megcsinálni, főleg Laci miatt sajnálom, aki ezen dolgozott már évek óta. Na de azért jó tudni azt is, hogy ehhez a minőséghez nem is kell elutazni Belecskánál messzebbre. Amiatt meg kicsit szomorú vagyok, hogy egy másik galériában csak addig jutottak az emberek, hogy az objektív leképezését dicsérjék meg, pedig hát megnézném, hogy mit csinálnának ők azzal az objektívvel. Muszáj megérteni, hogy milyen összpontosítás és összetett problémamegoldás van egy ilyen kép megvalósítása mögött, az esztétikai igényességről nem is beszélve. Csak így tovább Peti.

Szűcs Mátyás

Gyönyörű részletek! Egyszerűen hibátlan a kép.

Balási Álmos

Csodálatosan szép! Gratulálok!

Kiss Péter

Köszönöm srácok!
Bence: hát igen, sokszor gondoltam arra a napra, utolsó lehetőség volt és bejött! És júliusban is ez volt a helyzet, úgy látszik az előrejelzés nem sokat ér mostanában.

Tóth Bence

Baromi jó lett Peti!! Emlékszem mennyit vacilláltunk aznap hogy lemenjünk-e a felhős előrejelzés ellenére... látszik hogy nagy kár lett volna kihagyni! :)

Majzik Lionel

Itt is csak ismételni tudom magam: lenyűgöző részleteket elképesztő precizitással csalogattál elő! :)

Francsics László

Peti ez brutál! Nem csak az ég, meg a felszerelés is, de a feldolgozás is. A namíbiai expedíció tagjai is megirigyelhetnék :-)