Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

C/2020 F3 (NEOWISE)

A hónap képe: 2020. július

Nagy szerencsém volt, hogy elkészíthettem ezt a képet. Eredetileg nem is akartam foglalkozni vele, de hétfőn úgy adódott, hogy páran lementünk Belecskára a bizonytalan időjárás ellenére, és ott szembesültem vele, hogy milyen szépen látszik. Nem hagyhattam ki! Gyors rögtönzés után már mentek is az expók, majdnem egy órányi jó minőségű nyerset sikerült összegyűjteni. A feldogozás küzdelmes volt, a nagy látómező miatt alig mozdultak el a csillagok ami végső soron csíkokat eredményezett az integrált képen. A feldolgozás nehézsége abban nyilvánult meg, hogy ezeket a csíkokat hogyan lehet úgy kezelni, hogy a végső képen ne bántsa túlzottan a szemem.

Készítette

Kiss Péter

Optika

Samyang 135mm

Kamera

Canon 6d mk2

Mechanika

Skywatcher EQ 35-M

Helyszín

Belecska

Dátum

2020-07-20

Expozíciós adatok

84 x 30 sec, iso 1600

Értékelések

Hazai viszonylatban kiemelkedő fényképet készített Péter, amivel évtizedekre sikerült méltó emléket állítani ennek a rég várt kométának. Gratulálok!

Majzik Lionel

Az elmúlt évtizedek leglátványosabb üstököse volt, mármint az északi féltekéről. Rengetegen lefotózták, sokféle szemszögből: például asztrótájképként, vagy világító felhőkkel... Kiss Péter képe magában "csak" az üstökösre fókuszál, ennek ellenére már elsőre kiemelkedik a többi kép közül. Minden részletében proffesszionális, ennek ellenére nagyon természetes hatású fotó.

Dezső Attila

A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös teljes pompájában került ábrázolásra ezen a nagyon precízen elkészített fotón. Ehhez foghatót hazai fotósok kezei közül talán nem is láttunk megszületni. Méltán érdemelte ki a fotó és készítője is a megtisztelő hónap képe címet. Gratulálok.

Feltóti Péter

Hozzászólások

 Kiss Péter Kiss Péter

Lionel, Attila, Peti, köszönöm zsűri kommenteket!

 Balási  Álmos Balási Álmos

Szia Péter! Mit tapasztaltál a végeredményen? Mi nem volt jó?
Nekem sikeres volt ez a technika. A két kép között annyi időt hagytam, hogy jól láthatóan külön legyenek a csillagok, majd a Pixel Rejection (Winsorized Sigma Clipping) -> Sigma high és Sigma low csúszkákkal játszadozva, teljesen kimaradtak a csillagok az üstökösre igazított stack-nél.

 Kiss Péter Kiss Péter

Köszi Álmos! Próbáltam amit írtál, minden 6. kép ment egy külön stack csoportba, akkor már volt kb, 1 csillagátmérőnyi távolság 2 csillag között, de sajnos úgy sem volt jó.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Nagyon szép. A csíkok megelőzésére a megoldás, hogy az expók között kell hagyni néhány perc szünetet (az idő a látomező függvénye). Így a csillagok nem fognak csíkot eredményezni. Mivel nagyon sok a nyers ezért lehet 3-4 lépésben sztekkelni (minden harmadik-negyedik fotót) majd az eredményeket újra összegezni.

 Kiss Péter Kiss Péter

Köszönöm Lénárd!

 Panyik Lénárd Panyik Lénárd

Nagyon szép lett, Gratulálok !

 Kiss Péter Kiss Péter

Köszönöm srácok! Ami a csíkokat illeti, fogok még kísérletezni, és ha találok jó módszert mindenképp megosztom itt vagy a klubban.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Tőlem már hallottad, de itt is gratula!
A csíkok eltüntetésén meg még ötleteljünk!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Nagyszerű lett! Egyik legjobb hazai kép szerintem! A csíkokra pedig valamit ki kell találnunk, szóval érdemes lenne a nyerseket megtartani, hogy ha lesz valami praktikánk rá, akkor újra lehessen dolgozni azt a részét is.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Gyönyörű lett Peti, gratulálok! Teljes a pompa :)