Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Fiastyúk

A hónap képe döntős: 2020. május

A fagyos téli éjszakák egyik legszembetűnőbb fényes nyílthalmaza a Bika csillagképben megfigyelhető Fiastyúk, vagy más néven Plejádok. Szabad szemmel hét csillagot lehet egyértelműen elkülöníteni, de kisebb binokulárral már jóval több csillagot is összeszámolhatunk. Európából/Észak-Amerikából nézve elég magasan delel, így nem meglepő, hogy az egyik legtöbbet fényképezett mélyég-objektum. Markáns megjelenését a csillagok által megvilágított porfelhőnek is köszönheti. A felvétel három éjszakán át gyűjtött 10 órányi expozíció integrálásával készült.

Készítette

Majzik Lionel

Optika

Sky-Watcher Esprit 80/400 mm apokromatikus refraktor

Kamera

Canon EOS 1300D (átalakított)

Mechanika

Sky-Watcher EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Tápióbicske

Dátum

2019-12-26

Expozíciós adatok

120 x 300 sec- ISO 800

Értékelések

Talán a legnehezebb dolog egy népszerű fotótémáról kiemelkedő képet készíteni. Számtalan módon láthattuk már a Fiastyúkot megörökítve, Lionel fotója pedig egyike a legjobbaknak. Minden tekintetben a csúcsminőség.

Feltóti Péter

Szép, harmonikus összhatású Fiastyúk felvétel, ahol a csillagok sziporkázása, a ködök hullámzása és a leghalványabb részletek is szépen vannak megjelenítve. Figyelemre méltóan precíz a kis csillagok kezelése a kép hátterében.

Francsics László

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen Bence és Rafi! :) Egyébként még így is vágni kellett belőle, hogy a porködök ne húzzák el a kép egyensúlyát.

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Faja lett! :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Nagyon látványos kép lett, grat! Jó ez szokottnál nagyobb látómező, és szuper a felbontás :)

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen az elismerésed Laci! Igen, otthonról. Nagyjából hasonló (talán egy picivel jobb) feltételek vannak mint Sülysápon. A nyugati horizont közelében még érezhető Budapest hatása, északról a helyi templom kivilágítása, de az égbolt többi része kompromisszummal használható. A 2015-ös mérés szerint 21,29 az SQM - szóval vannak gradiensek rendesen, de szerencsére az APP és a PixInsight is jól teljesít a korrekció során.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Meg kell hagyni, szépen odatetted ezt a fiast! látványos lett, ragyogó, de nem erőltetett.
Otthonról lőtted? Ilyen jó eged van?
Laci

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen a véleményed Peti! Sajnos a csillaghalókban látszik, hogy még nem volt minden rendben optikailag, ami főleg a halványabb csillagok megjelenését rontotta a nyers képeken. Szerencsére az átlagolt képen a sok órányi expó ezt a hibát jelentősen csökkentette. A Fiastyúk-projekt után pedig már az optika is korrigálva lett!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nagyon rendben van ez a fotó, gratulálok. Tetszik hogy megragyogtattad a csillagokat, mégis szépek maradtak, a kicsik se lettek szúrósak.