Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

EDRO III avagy az idő vasfoga

Nagyon szeretem a mediterrán éghajlatú tengerparti vidékeket, valójában nekem valahova a Földközi-tenger partjára kellett volna születnem. Nem véletlen, hogy tavaly áprilisban a nászutunk is erre vezetett. Cipruson töltöttünk el 9 napot, és ha már befért a csomagba egy fotó állvány, akkor egyik este kerestem is fotó témát. Ez úttal mély-ég fotózásra persze nem volt lehetőség, de legalább kipróbálhattam magam egy kicsit más területen is.
A képen az EDRO III hajó roncsa látható, mely nagyjából 10 éve lehet szemtanúja miden éjjel, ahogy a csillagok megteszik útjukat fölötte és elmerülnek a látóhatár tengerében. Néhány évtized alatt a hajó testét teljesen felemészti a természet ereje, míg a Tejút csillagai tovább róják útjukat az égen. Ez a jelenet hűen ábrázolja emberi jelenlétünket és jelentéktelenségünket az Univerzumban.

Készítette

Feltóti Péter

Optika

Canon EF 24-105 F/4 L USM

Kamera

CANON EOS 600D (átalakított)

Mechanika

Manfrotto 290

Helyszín

Ciprus - Paphos

Dátum

2019-04-27

Expozíciós adatok

229*15 mp ISO3200 F/4

Hozzászólások

Tóth Bence

Nekem nagyon tetszik a kép hangulata, grat! :)

Feltóti Péter

Ja, még valami. Cipruson áprilisban voltunk, olyankor a tenger elég kihalt még, no meg szerencsére a tengerpart is, turista szinte alig van, csak az előző esős hét miatt kinyílt vadvirágok hoztak valami életet a környezetbe, de itt az EDRO roncsa körül a part is elég kopár volt. Ritkán érzi magát az ember annyira elhagyatottnak, pláne egy kis szigeten egy hatalmas tenger közepén. Persze 20 percre volt a szállásunk, a hátunk mögött meg volt egy kis bár remek sörrel, szóval nem volt gáz, de na, volt hangulata az estének. És igen Laci, jól sejted, pár légitársaság flottáját lemanikűröztem a háttérről :) Most kéne ilyen fotókat lőni, amíg lehet :)

Feltóti Péter

Köszi Laci, Peti. Az időiség, igen. Én is beleláttam a témába, már ott a helyszínen is. Ezért is a címe. A természet szépen lassan eltakarít utánunk mindent. Egyébként van egy kicsi posztapokaliptikus hangulata is nem? A csillagok és a tenger meg a rozsda utánunk és nélkülünk is teszik a dolgukat, ahhoz mi nem kellünk. Mellesleg egy egész expedíciót megérne ez az egy hajóroncs (nem kifejezetten asztrofotóra gondolok, de még annak is maradt lehetőség bőven).

Kiss Péter

Követés nélkül is milyen jó asztrofotót lehet készíteni. Találó amit írtál a képhez.

Francsics László

Azért erős a kép időisége. Nézted már? Örökké a forgó csillagok, meg az elmúlásnak otthagyott roncs...
Ha így nézed, meglepően sokatmondó kép ez.
Percízen kitakarítottad az eget mögötte!