Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M51 Örvény-galaxis

2020-05-05 19:18 A Messier 51, melynek gyakori megnevezése az "Örvény-galaxis", szintén spirálgalaxis, két spirálkarral. Az egyik spirálkar az NGC 5194 galaxisban végződik, melynek külső rétegeit szétszórja, feloszlatja a vele összeolvadó M51. A külső rétegek halványan körülveszik az NGC 5194 magját, míg az M51 egyelőre megőrizte szerkezeti jellegét. Látványos, fényes, kék színű spirálkarjai körbeveszik a magot. Charles Messier fedezte fel 1773. október 13-án, majd felvette katalógusába. Kísérőgalaxisát, az NGC 5194-et Pierre Méchain fedezte fel 1781 során. Mintegy huszonhárommillió fényévre található tőlünk, becsült átmérője 76 000 fényév, tömege százhatvanmilliárd naptömeget tesz ki. Átmérője fele, becsült tömege tizede a Tejúténak. Kísérőgalaxisával a becslések szerint félmilliárd évvel ezelőtt került kapcsolatba, összeolvadásuk azóta is tart. A feldolgozás Astro Pixel Processor, Startools, és Photoshop szoftverek segítségével történt.

Készítette

Ágoston Zsolt

Távcső/Objektív

200/800 Newton (Skywatcher)

Kamera

Nikon D5300 (átalakított)

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Zalaegerszeg

Dátum

2020-04-17

Expozíciós adatok

40x240s=160perc, ISO800

Hozzászólások

Ágoston Zsolt

Köszönöm a javaslatokat, egy kis vöröset adtam még hozzá, meg emeltem a szaturáción is, amíg el nem kezdett szétesni a kép. Ezután tükröztem is, így azért esztétikusabb.

Francsics László

Ennek az M51 változatnak egészen jól alakulnak a színei.
Én úgy állítanám be a fehéregyensúlyt, hogy adjusment layerben szaturációt tennék rá, és az "alatt" változtatnám a görbéket csatornánként. Ennek azaz előnye, hogy nem dolgozódik be azonnal a szaturáció emelés összes hatása, de meg tudod nézni a nyers infó fehéregyensúlyának pontosságát egy felszaturált állapotban is.
Én annyit látok ezen a képen, hogy a ciánok, sárgák már jól vannak, egy kicsit a vörösök hiányoznak még. Mély színek még nincsnenek.
Laci