Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M101 Szélkerék-galaxis

A Messier 101, népszerű megnevezésén "Szélkerék-galaxis", egy spirálgalaxis, jellegzetes spirális karszerkezettel, melyet kísérőgalaxisai, azon belül főként az NGC 5474 kísérőgalaxis tömegvonzása aszimmetrikusan eltorzított: a felvételen a jobboldali, alsó kar látványosan kinyúlik és megtörik. Magja és karjai kifejezetten fényesek, csak a kihajló karja halványodik el látványosan. Pierre Méchain fedezte fel 1781. március 27-én, Charles Messier megerősítette a felfedezést és katalógusába vette az objektumot. Átmérője 170 000 fényév, közel ezermilliárd csillag alkotja, így közel kétszer akkora, mint a Tejútrendszer. Mintegy huszonegymillió fényévre található tőlünk. Számos emissziós ködöt figyeltek meg benne, ezek intenzív csillagkeletkezést jeleznek, amit valószínűleg a kísérőgalaxisok tömegvonzása indított el. (Egy 1990-es tanulmány 1264 db HII-régiót azonosított benne.) A vezetést és a felvételek rögzítését egy Asiair vezérlőegység végezte. A feldolgozás Astro Pixel Processor, Startools, és Photoshop szoftverek segítségével történt.

Készítette

Ágoston Zsolt

Távcső/Objektív

200/800 Newton (Skywatcher)

Kamera

Nikon D5300 (átalakított)

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Zalaegerszeg

Dátum

2020-04-17

Expozíciós adatok

35x240s= 140perc ISO800

Hozzászólások

Schmall Rafael

Két verziót láttam tőled, szerintem ez a jobb. :-)

Feltóti Péter

Sokkal kellemesebb, természetesebb, mint az előző verziók.

Ágoston Zsolt

Köszi! Feldolgoztam újra, ezúttal már az elején, az Astro pixel processorral végeztem az élesítést, pontosabban sikerült a fehéregyensúlyt is beállítanom és a szaturációból se adtam hozzá túl sokat.

Francsics László

Hú, ez tök jó lett, nem is erre emlékeztem.
Ha a csillagok színét megnézed, látszik, hogy helyén van a dolog, ugyanis vannak narancsok, sárgák, irizáló fehér, és kékek, nem csak ciánosak. Ebből lehet sejteni, hogy a galaxis is rendben van. Ami most stimmel is, finoman sárgás mag, kékes karok, finom árnyalatokkal.
Laci