Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M51 környezete

A nyersek még február folyamán készültek Belecskán, az első nap után csináltam is egy próbafeldolgozást, de mióta összegyűlt az anyag nem nagyon volt időm foglalkozni vele. A frissen feltöltött M51-ek juttatták eszembe hogy még ilyenek is lapulnak a gépemen :) Próbáltam szépen megmutatni a csóvákat és a rengeteg érdekes apróságot a háttérben, ezért nem is vágtam belőle többet. Nagy örömömre itt is szépen látszik az Attila által említett SDSS J133004.71+472301.0

Készítette

Tóth Bence

Távcső/Objektív

200/800 Newton

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Belecska

Dátum

2020-02-28

Expozíciós adatok

100x180 L, 25x25x25x180 RGB

Szűrők

Astronomik L,R,G,B

Hozzászólások

Tóth Bence

Köszi Lionel! :)

Majzik Lionel

Elképesztően részletes a háttér! Nem is emlékszem, hogy találkoztam-e már valaha ilyen M51-et és környezetét bemutató fényképpel... Csúcs! Gratulálok! :)

Tóth Bence

Hát igen. A lenti fényes csillagnak (HIP66004) mennie kellett mert egyrészt az ASI szenzorának reflexiója miatt nem tetszett, másrészt a mérete miatt túlságosan elnyomta a főtémát ebben a kompozícióban. Lehetett volna persze aránytalanul kicsinyíteni, de nekem az már súrolta az etikusság határát. A fenti részen viszont annyi szép háttérgalaxis van hogy azokat meg akartam mutatni. Végül csak arányosan vettem le a fenti részből próbaképp, és mivel tetszett ez maradt :)

Francsics László

Na, ez egy érdekes kivágás. :-) Még nem tudom, hogy jó-e, de izgalmas!

Tóth Bence

Köszi szépen mindkettőtöknek! Az a pár februári nap amúgy átlátszóság szempontjából még belecskai viszonylatban is kiváló volt, úgyhogy örülök hogy pont ezt fotóztam.

Kiss Péter

Gratulálok, szép lett!

Feltóti Péter

Azta milyen mély lett a fotó. Őszintén szólva nem igen láttam még ilyen szépen és ilyen mélységig kifotózva az árapály csóvát. Gyakorlatilag elöl hátul összeér és szépen látszanak benne részletek és fényesség, sűrűség különbségek.