Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Észak-Amerika 2.ver

Észak-Amerika

Észak-Amerika

A Fluxus lefordulása után a horizont fölé emelkedett hajnalban a Cygnus. A csillagok színét itt már sikerrel állítottam be színihiba mentesre, emiatt látványos lett a csillagmező nagy örömömre.
Kezdem megszeretni ezt a rendszert a hatalmas felbontásával és éles csillagaival. Kár a Namíbiáért. Bár ezt még rajtam kívül 5-en így érzik...

Készítette

Francsics László

Optika

Samyang 135 mm f/2 ED UMC

Kamera

Canon EOS 5DS R

Mechanika

Skywatcher EQ6 Synscan átalakított

Helyszín

Cserhát

Dátum

2020-03-27

Expozíciós adatok

1 óra (6x10 perc)

Szűrők

Astronomic L2

Hozzászólások

Francsics László

Sziasztok! Csabai Istvánnal a Feltóti Péterrel konzultálva született egy 2. változat, kevesebb vörössel, több színkontraszttal a porködökön.

Schmall Rafael

Az azért tényleg bosszantó lehet, hogy nem eszi meg a klipszűrőt az 5DSR. Azóta történt változás? Esetleg firmware frissítés? Bármi?

Tepliczky Csilla

Hm, ez igaz, bár nekem sajnos nem olyan pontos a vezetésem, hogy tudjak 10 perceseket csinálni, azért is csinálok rövidebbeket, de ha lesz egyszer egy olyan cuccom, kipróbálom. :) Bár gondolom a 10 perces nyersekhez olyan ég is kell, ami ezt engedi. Vagy az égminőség hogy szokta nálad befolyásolni, hogy milyen hosszú nyerseket csinálsz?

Francsics László

Sziasztok! Köszönöm!

Bence, éppen akkora a szűrő (36 mm-es), hogy foglalattal pontosan belefér a lencse hátsó kilépő nyílásába. Klipszűrőt az 5DSR nem eszi meg, hibát jelez.
Viszont szerintem abban a Nikonban maradt még szűrő az érzékelő előtt, ami miatt nincs jelentősége a blokkszűrőnek. Én azt vettem észre, hogy a színi hibát nem csökkenti igazán, de lehet, hogy a leképezésen segít, helyreteszi a lencse backfokus-át.

Csilla, én visszakérdeznék :-) Miért jó a sokszor rövid expó? Igazából nem olyan jó, csak a pontatlan vezetést ki lehet vele bekkelni. Nekem nagyon pontos a vezetésem, ezért kényelmesen ki tudom exponálni a nyerseket. És amúgy sokkal kevesebb 6 nyerssel a macera a feldolgozás során, mint 60-nal :-)
Laci

Tepliczky Csilla

Szuper lett, Laci :) Nagyon tetszik ez az objektív, nyárra én is tervezem a beszerzését (persze aztán ki tudja, hogy lesz most :) ). Azt akartam már kérdezni, hogy hogyhogy 10 perces expókat csinálsz? Van valami megfontolás emögött?

Tóth Bence

Szép lett Laci! Az L2 szűrőt hogy tudtad beintegrálni ebbe az objektíves rendszerbe? Vagy ez clip-es? Valahogy be akarom majd fogni a Nikont is, gondoltam kísérletezek kicsit de mivel nincs benne semmilyen szűrő jelenleg valahova be kéne tennem a fényútba egy IR/UVt.

Gyenes Imre

Szia Laci. Szép lett ez a kép. Szívből sajnálom hogy meghiusult a Namibiai ut nagyon készültetek rá. Nekem is szerepel a bakancslistámon majd egy kicsit több tudással később...