Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Tér és Idő

A hónap képe döntős: 2023. december

Eme fajta kompozícióval korábban kisérleteztem már, de aztán nem tetszett az előtér. Most megpróbáltam azon a helyen, ahová eredetileg is szántam ezt a sorozatot.

Egy ilyen sorozatból korábban készítettem már horizontális vetületet, de kisbolygós panorámába még sose fordítottam bele. Az előteret alaposan megfotóztam. Minden panel stackelve lett. Darkot levontam, stb. Küzdöttem a random lámpázók miatt stb.

Magyarországról nézve az égbolton nagyon érdekesen mozognak a csillagok az idő előrehaladtával. Keleten emelkedő csillagok klasszikus felkel-delel-nyugszik útvonalat járják be, míg délkeleten emelkedő csillagok nem is nagyon kerülnek magasra. Azonban északon van egy csillag, mely mindig ugyanott látszódik az égbolton, melyet Sarkcsillagnak hívunk. Nem összetévesztendő az Esthajnalcsillaggal, mely a Vénusz bolygó valójában.

A Sarkcsillaghoz közel álló csillagok-csillagképek sosem nyugodnak le, hanem az óramutató járásával ellentétesen elfordulnak. Ezeket cirkumpoláris objektumoknak hívjuk.

Készítette

Schmall Rafael

Optika

Sigma 8/3.5

Kamera

Canon EOS 6D

Mechanika

Manfrotto XPROB

Helyszín

Zselic, Zselici Csillagpark

Dátum

2023-11-08

Expozíciós adatok

7x(5x75sec) f4, 140x30sec f3.5, ISO3200, 8mm

Hozzászólások

 Kollár István Kollár István

Elég szédítőre sikerült (-:

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Sziasztok!
Köszönöm szépen! A koncepció megvolt, csak egy nyugodt és derült éjszakát kellett kifognom ehhez a látványhoz. Az épület fekvése miatt így adta ki a kompozíció legérdekesebben. :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez ütős lett Rafi! Kreatívabb, mint az eddigiek, az biztos, jó a lendülete.

 Nagy Zoltán A. Nagy Zoltán A.

Ez brutálisan jó ötlet, remek kivitelezés! Mindig van lehetőség új dolgok kitalálására ebből is látható! Maximális gratulációm!

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Ez valami eszmléletlenül hyper-brutális!!!! :D Ilyet szeretnék majd én is egyszer...