Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Fátyol-köd

Fátyol-köd SR előtt

Fátyol köd

Mindnyájan tanúi vagytok a csillagok feldolgozásával vívott küzdelmeimnek... lassan kezd már összeállni egy PI workflow-m a csillagkezelésre amit ha még messze nem is mondanék késznek, úgy tűnik legalább abba az irányba mutat ahová eljutni szeretnék. És gondoltam hol lehetne ezt jobban tesztelni mint a Tejút sávjában :) Szóval itt egy régebbi nyersanyagom újrafeldolgozása, ami még a Nikonnal készült tavaly. Szerintem már alakul a dolog, de Ti majd megmondjátok! ;)

Készítette

Tóth Bence

Távcső/Objektív

200/800 Newton

Kamera

Nikon D5300 full spektrum

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Jákó

Dátum

2019-10-27

Expozíciós adatok

60x240s, ISO800

Szűrők

Astronomik L2 (50.8mm)

Hozzászólások

Tóth Bence

Szia Zoli, köszi hogy ránéztél! Igen ez egy nehéz kérdés egy ilyen témánál amit ennyire háttérbe szorít a csillagmező. Csak érdekesség kedvéért felraktam a feldolgozás egy korai lépését ahol még nem nyúltam hozzájuk (meg sok egyéb dolog is hiányzik). Ennél a feldolgozásnál inkább a ködösség részleteire koncentráltam... talán lehetne hagyni kicsit erősebbre a csillagokat. De az igazi megoldás itt a keskenysávű szűrő lesz, majd ha jön a szezonja ;)

Nagy Zoltán A.

Hangsúlyozottan nem értek a csillagkicsinyítés fortélyaihoz, igazából csak mostanában kezdem érteni miért is téma ez annyit. Itt
nekem kicsit fura a végeredmény, sok méretre egyforma, de fényességre különböző csillag van, amitől nekem picit mesterséges érzést kelt. Ettől még persze csodálatos ez a fotó ne értsd félre Bence!

Tóth Bence

Köszi Laci, igen ez igazi keskenysávos téma lesz majd az ASI-hoz, amikor ezt fotóztam még nem volt meg. Sajna annak a látómezejébe pont nem fér be egyben az egész, úgyhogy majd kicsit máshogy kell komponálni.

Francsics László

Na, itt látod igazán, milyen sok csillaggal elbánni. Szép lett ez, tudván, hogy DSLR-rel fotóztad. Ha esetleg megpróbálnád ASI-val, akkor már érdemes keskenysávval nekiesni, valahogy úgy, ahogy Patrik mutatta a Tarantula-ködön.
Üdv: Laci