Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M81 fluxusokkal

M81 fluxusokkal

M81 fluxusokkal

A hónap képe döntős: 2020. március

Elkészült a második verzió, ami 13 óra Lumit és 5 óra Halfát tartalamz, valamint a 2-2-2 óra RGB anyagba belekevertem kb 10 órányira súlyozott CANON nyersanyagot is.

Készítette

Feltóti Péter

Távcső/Objektív

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

ZWO ASI183 MM Pro

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Belecska

Dátum

2020-02-24

Expozíciós adatok

12,7 Lumi + 2-2-2 RGB + némi Canon nyers a színekhez + 5 óra Halfa

Szűrők

Astronomik Deep Sky RGB + Astronomik L

Értékelések

Ilyen részletességű fotót direktben az M81-ről csak iszonyat keveset láttam az országban. Sőt szerintem a világon is kevés hozzá hasonló van. Bátran ajánlom mindenkinek példaként Péter képeit. Élmény nézegetni ezeket a kiváló minőségű fotókat.

Schmall Rafael

Az M81 és M82 párosa már lassan-lassan beleég az amatőrcsillagászok retinájába és az asztrofotósok képérzékelőjébe, mint régen a képcsöves televíziók sarkában az embléma. És végre eljött a pillanat, hogy olyan technikai precizitás született meg, ahol ez a galaxispáros különválasztható lett. Feltóti Péter rendkívüli minőségű képén az amúgy igen mélyen kiexponált IFN ködösség szinte már csak hab a tortán.

Francsics László

Hozzászólások

Kiss Péter

Baromi jó lett! Van mélység, felbontás, sokáig lehet nézni, mert jó sok látnivaló van a képen.

Feltóti Péter

Köszönöm srácok, Peti, igen benne van a pénteki is. Emlékszem, hogy ehhez a mélységhez évek és 38 óra nyersanyag kellett a Canonnal (felbontásban meg az sehol nincs ehhez), persze hozzátartozik, hogy ott messze nem tudtam belecskai sötétségű égről fotózni. Azt gondolom, hogy nem csak a hűtés miatt nagy előrelépés ez, hanem a hatásfok miatt és felbontás miatt is. Most úgy érzem, hogy egy új világ nyílt ki előttem, és a Moraviant még be se tudtam vetni. Az utóbbi időben a Canonnal kicsit úgy éreztem, hogy kifogytam a lehetőségekből, már nem volt olyan motiváló a fotózás gondolata, de most ismét kielégíthetetlen lett az étvágyam :)

Iván, azt hiszem, idénre pihentetem az M81-et, bár tény, hogy érdemes lenne még rá lőni, mert még mindig van hova javítani rajta, de nem akarom, hogy megsértődjön a többi galaxis :)

Most ez jut erről eszembe: https://decipherscifi.com/wp-content/uploads/sites/4/2017/11/galaxies-galaxies-everywhere.jpg :D

Éder Iván

Alakul ez. :) Várom a folytatást.

Schmall Rafael

Igen! Itt már jól látszik a hűtött CMOS ereje. Tök jó!

Kiss Péter

Az új verzióban már ott van a pénteki (02.28) anyag?

Jelinek Gábor

Itt most találkozott a jó felszerelés a jó égbolttal és egy kiváló fotóssal! Mi baj lehet? Valóban döbbenet! Várjuk a képeket!!! :)))

Nagy Zoltán A.

Eszméletlen részletek vannak benne! A színek is nagyon szépek, kellemes a szemnek nagyon, nem érzi azt az ember hogy szénné van gyötörve a részletekért, hanem olyan könnyed és természetes. Grat, kíváncsian várom a továbbiakat!

Francsics László

Látom javítottál rajta a délutáni óta! Eltűnt a lila galaxisról, némi színt kaptak a háttérgalaxisok.
Nagyon utős már így is. Én a helyedben még beletolnék mégegyszer ennyit, és rengeteg RGB-t. no nem azért, mer ez így nem nagyon fasza, hanem azért, mert megérné a kíváncsiságot kielégíteni: vajon mi jön még ki a fluxusból? Olyat látnánk, amit még korábban soha...