Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Androméda galaxis

Androméda galaxis... mikor láttam azt a "pacát" egy 18mm-es obival készült éjszakai (természet-) fotómon akkor kedzett el foglalkoztatni az asztrofotózás gondolata, úgyhogy magától értetődő volt hogy miután szert tettem a 200/800-ra az egyik első célpont volt. Először még a Nikon D7100-al, ami mint kiderült asztrofotózásra nagyjából alkalmatlan a hatalmas sötétárama miatt. Úgyhogy vettem egy D5300-at, a szuper Sony IMX193 szenzorral. Ez az egyik utolsó kép mielőtt még kioperáltam belőle az IR szűrőt. Ha egyszer megcsinálom hozzá a hűtést jól ki fogják egészíteni egymást az ASI-val :)

A szűkebb kivágás a kép hibái miatt van. Pl a korrektor-szenzor távolság még nem volt jól beállítva és a sarkokon elhúztak a csillagok. A pozícionálás se volt az igazi és ez a vágás jelentette a kompromisszumot hogy a kép azért esztétikus legyen. Ma már valószínűleg máshogy csinálnám :) De mégis szeretem ezt a képet mert a kezdeteket jelenti nekem.

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

Nikon D5300

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Somogy

Dátum

2019-08-20

Expozíciós adatok

60x300s, ISO400

Hozzászólások

Francsics László

Nyözö! Persze, én személy szerint kifejezetten kíváncsi vagyok régi képekre azokból a szép időkből.
Szerintem többeket érdekelne ez, tölts fel mindenképp!

Üdv: Laci

Nagy Zoltán A.

Sziasztok! Tényleg jó volt tegnap este személyesen is találkozni veletek! Ez a kép ha van is hibája, akkor is nagyon inspiráló, jó hogy ide is feltetted Bence!
Ezt az észlelőrétet mennyire a friss képek galériájának kellene gondolni? Belefér szerintetek archív képanyag is? Amcsillüdv: Nyözö

Tóth Bence

Szívesen meghallgatnám a buktatókat, valószínűleg spórolnátok nekem néhány félrefotózott éjszakát :)

Feltóti Péter

Kiss Petivel mesélhetnénk az Androméda mozaikról :)

Tóth Bence

Örülök hogy tegnap sikerült élőben is találkozni, várom a következő alkalmat :)

@Péter köszi, örülök hogy tetszik! Igen, nekem is még sok tervem van vele :)
Ez a croppolt APS-C majdnem megegyezik az ASI látómezejével úgyhogy tervezek a következő szezonra egy HaLRGB-t, érdekes lesz összehasonlítani a kettőt. De ami igazán jó lenne az egy két paneles mozaik HaLRGB... de azt először valami kisebb volumenű projekten akarom tesztelni, mert sose csináltam még.
@Gábor igen a közeli vágásnak ez az egyik előnye, jobban átjön milyen hatalmas is ez a galaxis. Lehet nyomtatni nagyban aztán mehet a falra :)
@Rafael ha a sok derültet várod sose fog elkészülni :D :D

Schmall Rafael

Szép kép a kezdetek mellé. :)
Nekem készült róla kép nemcsak a korai időszakban, hanem amikor egy kistávcső a kezembe került. Az akkori kép még mindig tetszik, de a naggyal egyszerűen nem merek nekiállni. :-) Majd talán valamikor, amikor már kegyetlen sok derült lesz. :D

Jelinek Gábor

Sziasztok, csatlakozom! Nekem is az Androméda volt az első, persze koránt sem ilyen minőségben.. viszont átérzem a sorokat. :) Én nagyon szeretem ezt a közeli vágást, mikor teljes terjedelmében rajta van a képen számomra kevésbé jön át a monumentalitása, mint ebben a formában. Mai aktualitásként "üdv a klubban"!

Feltóti Péter

Én egészen pontosan ugyan így jártam az Androméda pacával és az asztrofotózással :-)
Nagyon tetszik a képed, igazán esztétikus és harmonikus lett a kidolgozás, olyan igazi élethű fotó. A hiányosságokat, hibákat már magad is összefoglaltad, ezeket nem érdemes ismételni. Személy szerint várom a következő változatokat tőled, nekem is rajta van a listámon az új gépekkel, még számtalan lehetőséget tartalmaz számunkra ez a csodálatos galaxis. Csak így tovább.

Tóth Bence

Köszi! Igen a részletek egy része ott mehetett el, meg a zajszűrés és/vagy a maszkolása se volt az igazi.
A klubba terveztem menni! :)

Francsics László

Szia!

Első képnek ez nem olyan rossz :-D :-D :-D Le a kalappal, remek fotó, még croppollva is. Igen, a kompozíció nehéz kérdés ekkora látómezővel és az Andromádéval, de ezt meg kell tapasztalni.
A kidolgozásának az összképe nagyon jó, a ködrészletek viszont egy kicsit kaptak a csillagmező redukciójából, ezen majd a jövőbőben lehet finomítani, de talán már a többi képen sikerült is. Erről is lesz szó a holnapi klubon, gyere, ha tudsz.
FrL