Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Pacman-köd közelről...

Három hónapig gyűjtögettem a nyerseket, augusztustól októberig. A lehető legtöbb részlet előcsalogatása volt a cél. Többször nekifutottam a feldolgozásnak, ugyanis a "tömény" hidrogénből nehezen tudtam kihámozni a finom részleteket. Bicolor képként dolgoztam fel a nyersanyagot. Halfa, OIII és RGB nyersekből készült el a végleges fotó.

Készítette

Bagi László

Optika

200/800 Newton asztrográf

Kamera

Atik One 6 CCD MONO

Mechanika

Skywatcher NEQ6 átalakított

Helyszín

Magyarország-Öcsöd

Dátum

2019-08-15

Expozíciós adatok

Halfa 10 óra, OIII 9 óra RGB 1-1-1 óra

Szűrők

Astronomik 6nm Halfa, Astronomik 6nm OIII Astronomik RGB

Hozzászólások

Schmall Rafael

Rendben! Megértettem!
Köszi, hogy válaszoltál! :)

Bagi László

Szia Rafeee. A jövőben is fogok ilyen és ehhez hasonló fotókat készíteni. Szerencsére az alkotás szabadsága nem a te szemedtől és véleményedtől függ. Véleményem szerint ez a fotó egyáltalán nem tartalmaz olyan mértékű torzulásokat, amelyek miatt ilyen nagy nyilatkozatokat teszel. Tiszteletben tartom a véleményedet, te pedig tartsd tiszteletben, ha másképp dolgozik valaki mint a "profik". Derültet.

Schmall Rafael

Nekem egy csomó saját képem úgy tetszett feldolgozáskor, hogy kékbe megy a fehéregyensúly, sőt ciánba. Igen, nekem tetszik, de nem csak magamnak csinálom, hanem közszemlén van és többtízezer, százezer ember látja. Régen szóltatok érte ( megjegyzem utólag is győzöm megköszönni a segítséget!!) . Lehet most is szólnátok, hogy gond van a WB-vel és ez így van rendjén, sőt én örülök neki, mert lehet belőle tanulni. És a jövőben is szeretném, hogy jelezzétek itt / másik galériában / akár privátban, hogyha gond van.

Én nagyon bírlak titeket és nem sértegetés szempontjából írok ilyet, de szerintem ez nem jó irány, hogy részletért feláldozzuk a kép komplett fehéregyensúlyát, vagy épp azért mert "nekem tetszik", ahogy Peti írta. Nyilván hatalmas a dilemma, hisz tény, hogy lenyűgöző részletek látszódnak a centrumban.

Ha ez az én képem lett volna, én nyersanyagom: Megpróbáltam volna az intenzitásmaszkjával játszani a görbékkel PS-ben, így a centrum különlegessége megmarad és a külső régióknak sem tolódott volna el a wb-je.

Ez az én észrevételem. Szép napot és remélhetőleg sok derültet!
Remélem ezzel nem bántottam meg senkit.

Bagi László

Sziasztok. Köszönöm, hogy ránéztetek István, Gábor és Péter. Ahogy a másik portálon is írtam, az elsődleges célom egy részletgazdag, jól kidolgozott fotót készíteni a Pacman-ról. Olyan részletekkel és feldolgozással, ahogyan még kevesen dolgozták fel ezt a ködösséget. Az összhatásra figyeltem. Az első feldolgozáskor egészen más, sokkal "vadabb" színekkel, árnyalatokkal raktam össze a fotót. A sokadik feldolgozás után döntöttem ennél a feldolgozási formánál, színeknél, és egyáltalán nem bántam meg. Örülök, ha átjött a fotó lényege. Természetesen fontos a fehéregyensúly, a hisztogram és a valósághű ábrázolás. De ahogyan te is írod a legfontosabb az összhatás, és az egyéni feldolgozási mód alkalmazása. Amennyiben nem lépjük át a képzeletbeli szabályokat, érdemes kísérletezni és a megszokott útról letérni... Köszönöm, hogy ránéztetek. Derültet srácok.

Kiss Péter

Gyönyörű lett, Laci! Olvasom a másik oldalon a fehéregyensúllyal kapcsolatos gondolatokat. Megmondom őszintén, hogy az asztrofotózásban én elsősorban a szépséget keresem. Amikor elkészülök egy képpel, soha sem az az utolsó kérdés, hogy korrekt e a fehéregyensúly, hanem, hogy tetszik e az összhatás. Volt olyan képem, amit nem publikáltam, mert nem tetszett a végeredmény, pedig valószínűleg korrektül sikerült. Mikor megláttam ezt a képet, azonnal lenyűgözött, mert az általam ismert Pacman verziók nem hozták azt amit én szerettem volna látni ebből a ködből, neked viszont sikerült. Gratulálok hozzá!

Jelinek Gábor

Hát az meg is látszik a részleteken, kifejezetten jót tett neki, hogy eltértél a megszokottól! Érdemes lenne kipróbálni, hogy a Szív-ködös képedben mennyi részlet mutatkozna meg egy hasonló feldolgozásban (csak egy ötlet), annak is jól állna ez a színvilág szvsz. :)

Csabai István

Gratulálok Laci a rengeteg munkához, megérte! Gyönyörű sejtelmes bíbor kisugárzású fotó!

Csabai István

Gratulálok Laci a rengeteg munkához, megérte! Gyönyörű sejtelmes bíbor kisugárzású fotó!

Bagi László

Köszönöm, hogy ránéztetek. Egy picit másképp, egy picit más színekkel próbáltam feldolgozni a fotót a megszokottól. Igyekeztem a részletekre koncentrálni. Sokat szórakoztam a színekkel. Örülök, ha elfogadható lett. Derültet srácok. :)

Jelinek Gábor

A dinamikát tekintve ezt az objektumot kivételesen átalakítatlan géppel szeretem a legjobban (talán a HST-nél is jobban) mert szerintem a középső területet jól feldobja a kék, de be kell ismernem.. hogy ez a magenta most baromi jól el lett találva! Gratulálok, pöpec kis fotó lett Laci! ;)

Francsics László

Jó lett Laci, a másik galériában olvastam, hogy a részletre próbáltál összpontosítani. Na ez most jól sikerült. Szépek a köd-kontúrok. Jöhetne nagyobb méretben is.
Gondolom nagyon kontrasztos a monitorod :-) Húzhatnál még rajta egy kicsit.

Laci