Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Rozetta-köd kicsit finomítva

Rozetta-köd

Rozetta-köd

Egyéjszakás kép a Rózsa-ködről. Eredetileg terveztem egy éjszakányi Ha-t is hozzá, de hiába várom az azt 1 szem tiszta éjszakát úgyhogy feldolgoztam az eddigi expókat :)
A kamera szögének beállítása után a korrektort rögzítő csavarok közül az egyiket nem szorítottam meg teljesen, ennek következtében a kék csatorna fényképezése alatt minimálisan kimozdult a képátlóra merőlegesen a korrektor, ami a bal alsó és a jobb felső sarokban "szépen" látszik... Tipikus kezdő hiba arra hogy hogyan tegyük tönkre az amúgy egészen használható nyersanyagot :( De mégiscsak az első rózsám úgyhogy azért feltöltöttem, csak messziről nézzétek ;)

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Cserhát

Dátum

2020-01-23

Expozíciós adatok

20x300s L, 13x13x13x300s RGB

Szűrők

Astronimik L,R,G,B

Hozzászólások

Feltóti Péter

Kár is tagadni, Belecskán tud problémát okozni a szél, de első sorban akkor, ha az ember nem vesz róla tudomást. Gyakorlatilag minden szélirány esetén lehet találni szélvédett szegletet a réten. Az nem működik, hogy az ember nem nézi meg, hogy mit ír az előrejelzés, csak lerakja a cuccot a dombtető közepére, mert akkor tuti, hogy bukta az egész éjjelt. De ha eleve felkészült a szélirányra és a szélirány változásra, és azt figyelembe véve pakol ki, akkor általában nincs gond. Talán egyedül a viharos keleti szél, ami kihívást jelent, de ezzel én az elmúlt másfél évben egyszer találkoztam, és akkor is megoldottam (bár az nem volt kényelmes). Ez van, a gerinc miatt az átlagnál erősebb szél van, de a gerinc miatt az átlagnál jobb is a nyugodtság és kevesebb a pára, ködöt meg még eddig nem láttuk fent.... és ugye aszfalt út...
Ami a szélfogót illeti, eddig arról ment az egyezkedés az erdészettel (1 éve tartó folyamat), hogy lehessen állandó építésű szélfogó karám a gerincen, de egyelőre úgy néz ki, hogy ez idén nem valósul meg. Azonban mobil (újhold elején fel, a végén le) módon még lehet, hogy lesz szélfogó, állandó talapzattal, helyi tárolással... meglátjuk, egyelőre figyelni kell a szélirány előrejelzést.

Tóth Bence

Köszi a visszajelzést Péter! Nekem is az a benyomásom hogy a WorldAtlas 2015 tükrözi leginkább a valóságot. Amit meg az észlelőhelyekről írtál ... bárcsak vitatkozhatnék :( de nem tudok
Belecskára visszatérve ha lesz legközelebb tiszta idő mindenképpen oda tervezek lemenni. Már csak azért is hogy végre embereket társítsak a képekhez :) Arról nem is beszélve hogy inkább autózok kétszer annyit ha tudom hogy jó a hely mint a bizonytalanért esetleg egy órával kevesebbet. Valahol olvastam itt az oldalon hogy a széllel lehet esetleg ott gond. Mennyire szeles? Kell szereznem valami szélfogót (ha igen milyet? eddig sose volt rá szükségem) vagy annyira azért nem gáz?

László, az a Bokor melletti rét a térkép alapján nem tűnik rossznak! Igazából ha legutóbb továbbmegyek szerintem el is mentem volna arra :) De ha alkalom adódik rá mindenképpen megnézem!

Francsics László

Igen, nagyon szép hely a Cserhát. És az a Csobánakpuszta melletti helyszín nem is tűnik rossznak. A WorldAtlas2015 21.71-et mond, jobbat, mint Ágasvárra. Kár, hogy nehezen megközelíthető... De ami jó az általában az. Belecskának éppen ez lenne az előnye, hogy van szilárd útburkolat, meg persze a sötét ég.
Amikor a múltkor kint jártam a Cserhátban, ezt a helyet néztem ki Bokor mellett: 47.930961, 19.525736
Ez nem engedélyköteles, Kb 320 méter Balti felett, asztfaltozott úton megközelíthető. Egy betonozott parkoló is van a közelében még jobb helyen, de az le van lakatolva... Na ez a hely már 21.75. több, mint 1 km-re van minden lakott településtől. Ha egyszer arra jársz, esetleg kukkantsd meg.
FrL

Feltóti Péter

Óriási a különbség a kettő között, jó az irány, a csillagkicsinyítés nagyon sokat számít, és kívánja is a téma, hisz a Tejút sávban vagyunk, de én azt mondanám, hogy a kettő között van az igazság. Viszont mindenképp ehhez a másodikhoz jóval közelebb, a jó Rozettából most egy még jobb lett, és szerintem van még benne tartalék.
Ami az észlelőhelyet illeti, annyit tudok mondai, hogy "hát igen..." és most képzeljétek hozzá az apátiába süllyedő, beletörődő csalódottságot a hangomba... nincs tökéletes hely Magyarországon, esetleg elfogadható kompromisszumos... Lehet választani, hogy fényszennyes, vagy járhatatlan eső után, vagy vadásznak, vagy a cuccod nélkül jössz haza, esetleg engedély köteles vagy illegális, esetleg van engedélyed, de annak ellenére feljelentenek, és ezek bármilyen ismétléses variációja... szomorú, hogy nekünk kell lemenni kutyába, hogy hadd teremtsünk értéket... Nemrég épp néztük Lacival, hogy ezen a környéken is lehetne talán valamit intézni, de ezek szerint itt sincs új a Nap alatt. Ezért mondom én, hogy nem szabd lebecsülni, hogy a belecskaiak legalább szóba állnak velünk, ez sokkal de sokkal több, mint amire máshol számíthatunk.
Remélem, hogy legközelebb ellátogatsz Belecskára is. Kíváncsi vagyok, hogy utána is azt mondod-e, hogy a Cserháttal vetekszik :-)

u.i.: nekem a WorldAtlas 2015 fényszennyezés térkép korrelált a legjobban a tapasztalataimmal. Te melyiket használod?
https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=7&lat=5956386&lon=2132757&layers=B0FFFFFTFFFFFFFF

Tóth Bence

Én nagyon szeretem a Cserhátot, nappal is gyönyörű, éjjel pedig asztrofotós szempontból pláne.
3 helyet próbáltam eddig, mindegyik esetben az ég a lightpollutionmap szerint a Belecska/Zselic szintet hozza, ezt személyes tapasztalat alapján is meg tudom erősíteni (legalábbis a Zseliccel van összehasonlítási alapom, sajnos Belecskával még nincs, de alig várom hogy legyen :) )
Az egyik Csobánkapuszta mellett van: 47.892273, 19.461261
Személy szerint ez a kedvencem, bent az erdő közepén, mindentől távol fantasztikus hangulata van. Dél/kelet irányból jön némi fényszenny, de 30-35° felett abszolút használható még az az irány is. M2 felől kb egy óra ahonnan én lakom (Dunakeszi). Az a nagy hátránya, hogy az utolsó nagyjából 10km erdei úton keresztül közelíthatő meg és van egy rész ami a legkisebb eső után is járhatatlan személyautóval. :(
A másik Alsótold alatt 47.945416, 19.591107
Az ég itt is jó, viszont a köd / pára télen nagyon meg tud itt ülni, ilyenkor használhatatlan. Nyáron ok, nincs vadászat csak szarvasbőgéskor, de a vadászokkal meg lehet beszélni hogy mikor megy az ember és akkor békénjagyják. M3 / 21 út szintén kb 1 óra. A rozettát is innen terveztem, de megláttam a ködöt és el se mentem odáig.
A harmadik innen nem messze: 47.929341, 19.612236
Mivel ez a környék legmagasabb pontja, a pára még télen sem jelent gondot. Két nagy hátránya van, egyrészt a főút mellett van és még éjjel is elmegy pár autó óránként és nem is nagyon lehet az úttól távolabb menni, másrészt itt szinte mindig van vadászat, ritkán lehet bemenni.

Francsics László

Most látom, hogy a Cserhátból fotóztad! Hol találtál megfelelő fotós helyet? Valamennyire ismerem a környéke,t kíváncsi vagyok! Lehetnek ott jó asztrofotós helyek.
FrL

Tóth Bence

A visszajelzések alapján még csiszolgattam kicsit... a hátteren egy hangyányit, meg a csillagokon kicsit finomítottam. Magán a ködösségen semmit sem változtattam mégis sokkal jobban tetszik így.

Tóth Bence

Köszi István! Van azért még mit tanulnom ;)

Csabai István

Szép lett Bence! Még nagyon kezdő vagyok, mert én nem látom a jelzett hibákat.

Tóth Bence

@Gábor köszönöm! Muszáj lesz nekik! ;)

@Flórián köszönöm! Talán valamennyi részletet még ki lehete csalogatni vele... mindenesetre a hosszabb távú tervek között van egy HST palettás kép erről a területről, ahhoz meg amúgyis kelleni fog :)

@Péter köszönöm szépen! Én valami furcsa megmagyarázhatatlan okból az M81-re is azt hittem hogy könnyű lesz :D Aztán vért izzadtam mire elfogadható állapotba jutottam vele, de végülis így tudok tanulni.

Jelinek Gábor

Szia Bence! Látszik, hogy beleteszed a hozott tudást, tehetséges vagy! Gratulálok a képhez, biztos vagyok benne, hogy a csillagok is mennek majd hamarosan! ;)

Vámosi Flórián

Ez első rozettának és egy éjszakából szerintem elég erős lett! Szerintem szép természetesre és dinamikusra sikerült a feldolgozás. Jó ég alól, monokróm kamerával szerintem ezen az objektumon a H-alfa nem sokat dob(hacsak nem akarsz HOO bicolort). A nyersanyaggyűjtésbe meg majd beletanulsz :), mondjuk szerintem is lehet akár leképezésbeli probléma is amit látunk.

Feltóti Péter

Nagyon ütős Rozetta lett ez, gratulálok, pedig a látszat ellenére ez egyáltalán nem könnyű téma, nagyon kevés igazán jól sikerült fotó van erről a területről. Ez az egyik. A halót okozhatja az ASI 1600, mert annak a szenzora nincs antireflexiós réteggel kezelve. Bár az kicsit más kinézetű halót szokott okozni.

Tóth Bence

Sziasztok!
@Attila köszi szépen! Annyi előképzettségem van a dologban azért hogy természetfotózással foglalkozom már egy ideje, szóval már volt némi előismeretem a Photoshoppal. Bár annak elég kevés részét használom itt, szinte teljes egészében áttértem PixInsightra.

@László köszönöm, őszintén szólva nem gondoltam hogy a képeim megüthetik a mércét egy ilyen rangos versenyen, de ha így látod annak nagyon örülök és arra bátorít hogy küldjek be képeket! ;)
A Rozettával kapcsolatban a háttérnél elképzelhető hogy maradt egy pici inhomogenitás. Az integrálás után látszott egy kis színeződés amit próbáltam helyretenni, de nem biztos hogy tökéletesen sikerült.
A csillagokkal a legtöbb képnél meggyűlik a bajom, nem igazán sikerült még kikísérleteznem az a workflowt PI-ben ami a nekem tetsző eredményt hozná úgy hogy a főtéma is rendben legyen. Ráadásul a fényesebb csillagok körüli haló tovább ront a helyzeten, aminek még nyomozom az okát mert a legtöbb ezzel a kamera / szűrő párossal készült képnél nem láttam ezt, pedig valahol ott van a probléma mert a Nikonnal nem jön elő.

Dezső Attila

Ez a rozetta nagyon szép lett! Háát ha csak 2019 óta asztrófotózol, akkor ez nagyon durva.. :) Gratulálok!

Francsics László

Szervusz!

Ha 2019-óta asztrofotózol, határozottan ajánlom figyelmedbe az Insight Astronomy Photographer of the Year Newcomer díját. Meglátásom szerint nagy eséllyes pályázhatnál a díjra.

A Rozettának erős a feldolgozása, de hibát nehéz benne találni, valószínűleg az erős csillagok finomításával lehetne picit szelidíteni a képet. Illetve a háttér lehet, hogy nem tökéletesen lett homogenizálva, egyik ködszegmens barnába, a másik lilába, harmadik kékesbe hajlik egy lehelletnyit. De ez éppen összecseng az hidrogén oxigén eloszlással, úgyhogy elképzelhető, hogy valós a megjelenítés.

Mindettől függetlenül profi kép, így kell kinéznie egy jó Rozettánek.

FrL