Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Kis Magellán-felhő (SMC)

Egy régi képet találtam a számítógépen, és nemrég újra feldolgoztam. Nem igazán lett jobb, mint első nekifutásra, de azért gondoltam megmutatom. Nem egy túl sűrűn fotózott objektum. Nagyobb testvéréhez hasonlóan ebben is vagy egy kiemelkedő csillagkeletkezési terület, az NGC 346. Mivel nincsen átalakítva a fényképezőgép, így gyakorlatilag csak az OIII látszik benne. Szándékosan hagytam kicsit világosabbra a hátteret, hogy jobban látszódjon, milyen diffúz a galaxis pereme.

Készítette

Kiss Péter

Optika

Canon EF 85mm f/1.8

Kamera

Canon EOS 450D (nincsen átalakítva)

Mechanika

már nem emlékszem - köszönet érte, hogy használhattam

Helyszín

Hakos, Namíbia

Dátum

2012-06-24

Expozíciós adatok

20 x 4 perc, f/3.5-re blendézve

Hozzászólások

Kiss Péter

Na, ki vagyok? :) Lehet, hogy a profilkép ikonja a név mellett lenne a legegyszerűbb. Klassz a kép és az a gömbhalmaz pedig emlékezteti a megfigyelőt a távolságok közötti eltérésre.

Francsics László

Valóban!

Nekem az nagyon szimpatikus, hogy nincsen nickname. Mindeni vállalja a rendes nevét. Végre tudom, ki kicsoda.
Részemről nem gond a két Kiss Péter, rá fogok jönni, melyikőtök töltött fel képet, viszont lehet, hogy nem mindenki tudja majd ezt, illetve ezen kívül is lehet további név egyezés.
Talán, ha a név link lenne a profiloldalra, akkor ez könnyen eldönthető lenne.
Laci

Kiss Péter

Köszi. Hát igen, ez jó kérdés. Gyanítom (biztos vagyok benne), az email cím, irányítószám, stb. nem jó ötlet. Weboldal esetleg. Azt tudom még elképzelni, hogy egy opcionális "becenevet" lehetne még megadni a profilnál a név mellé. Mondjuk fogalmam sincs, hogy mit írnék oda kényszer alatt - talán a weboldalt. Vagy ha van jobb ötlet, akkor úgy.

Feltóti Péter

Ja és ha már pont te vagy az egyik érintett, felteszek neked egy weboldal fejlesztési kérdést is :) Hogy különböztetünk meg téged a másik Kiss Petitól? :)

Feltóti Péter

Azta. Na ez egy igai kuriózum, nem csak a téma miatt. Nagyon szuper jó.

Kiss Péter

Köszi Laci. Ez már június vége volt. Hajnalban jó magasra emelkedett a SMC. A Nagy Magellán-felhő problémásabb volt. Az májusban jobb (az esti égen). Arról is van hasonló fotó. Majd egyszer az is sorra kerül.

Francsics László

Szia Peti!

Milyen rejtett műveid vannak! Kis Magellán-felhőről még nem is nagyon láttam magyar asztrofotót, talán régen Fényes Lórándét. Ha jól tudom, a májusi időszakban rettenetesen lent van, ugye? Szóval gratula, 20 fok alatt fotózni valószínűleg Namíbiában sem egy leányálom.
FrL