Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC1848

A hónap képe: 2020. január

Felbuzdulva a tavalyi Androméda mozaikon, úgy gondoltam, hogy 2019-ben is készítek a egy több paneles képet. A lélek köd adta magát, mert pont két függőleges, átlapolt téglalapból kijön (mégse háromból) viszont emeltem a tétet, mert a sűrű csillagmező miatt LRGB technikával dolgoztam. A 6 éjszaka itt is összejött 2x2 éjszaka UHC a Pilisből és 2x1 RGB Ágasvárról. Hát igen, a csillagmező rögtön kezelhetőbb lett az UHC réteg segítségével, de a csillagmező kicsinyítése ezzel együtt is nagy szívás volt. Végül is elégedett vagyok a képpel, de RGB mozaik, UHC mozaik, LRGB technika, kellett klikkelgetni rendesen a gép előtt! Mikor végeztem a munka könyvtár mérete 310 Gb volt!

Készítette

Kiss Péter

Optika

SW 200/800 Newton

Kamera

Canon 600d átalakított

Mechanika

SW EQ6-R

Helyszín

Pilisszentkereszt, Ágasvár

Dátum

2019-09-22

Expozíciós adatok

2x185x5 perc UHC iso 1600, 2x85x5 perc RGB iso 800

Értékelések

Péter a mozaik feldolgozás miatt nagy fába vágta fejszéjét. Viszont ezen technika akadályait tökéletesen megoldotta, a feldolgozásból egyáltalán nem vehető ki, hogy két képből lett illesztve, nincs gradiens.
Ízlésesen dolgozta ki a csillagmezőt, nem ugrik ki a képből, de emelet sziporkázik és nem vonja el a tekintet a főtémáról. A köd részletei nagyon szépen jelennek meg, perceken keresztül lehet nézni a finom részleteket.

Kajfis Tamás

Péter az UHC szűrő színekre gyakorolt hatását remekül helyreigazította. Nagyon tetszenek az árnyalatok, a kép dinamikája és az ízléses feldolgozás.

Majzik Lionel

Az IC1848-as emissziós ködöt ábrázoló fotó két nagyon komoly műszaki kihívásnak is kiválóan felel meg. Egyrészt látómezőben lévő nagy mennyiségű csillag miatt indokolt szűrű használatából származó hátrányos hatások esztétikus kezelése jelent sok esetben problémát, másrészt a két paneles mozaik is gyakran olyan kihívások elé állítja a fotóst, melyek leküzdése olykor nem is emberi tényezőkön műlik. Jelen esetben Péter mindkét feladatot kiválóan megoldotta, és emellett egy precíz és esztétikus fotót készített a téli égboltunk egyik jellegzetes mélységobjektumáról.

Feltóti Péter

Mozaikfotód gyönyörű összhatásában láttam meg a fantáziát Péter! Ezúton is gratulálok!

Jelinek Gábor

Hozzászólások

Schmall Rafael

Szerintem itt kellett volna a három panel. Kilóg jobbról és balról is a téma. A feldolgozása a képnek nagyon jó és nagyon szépre is sikeredett az egész. Épp ezért nagy kár azért a szélekért.

Kiss Péter

Hölgyem, uraim, köszönöm, hogy ránéztetek!
Csilla: igazad van, valószínűleg lehetne egy kicsit szebb is a csillagmező, ezen még gondolkozom.
Laci: teljesen Pixinsight. Találtam egy harmadik módszert a kicsinyítésre (pontosabban a maszkra), ehhez a képhez nagyon jól működött.

Kiss Péter

Szia Péter!
Igen, szerintem is az erősebb csillagkicsinyítés hatása, amit írtam.

Vicces amúgy a két Kiss Péter hozzászólásait nézni egymás mellett.
(rajzos) Peti

Francsics László

Jó lett Peti!

Látom belevágtál a bátrabb csillagkicsinyítésbe! Szerintem megérte, szépen él a köd, nem lepik el a csillagok. Az UHC ellenére jók lettek a színek is. Egy picit húztam még volna a kontraszton, de amúgy tök szépek a finom árnyalatok a köd pereménél.
Ez teljesen Pixinsgiht? Vagy van benne PS is?
Laci

Tepliczky Csilla

Azta, gyönyörű kép lett, nagyon szépen előjönnek a finom részletek! Én is esetleg a csillagokon dolgoznék még picit, talán jobban megragyogtatnám még őket :)

Kiss Péter

Köszi, hogy ránéztetek!
Péter: szerintem az erős csillagkicsinyítés hatása. Egyébként, hogy ezt ellensúlyozzam, a kicsinyítés után élesítettem a képen.

Kiss Péter

Nagyon látványos kép lett, gratulálok!
Viszont nekem pont a csillagok valahogy furák. Kicsiben első pillantásra nekem úgy tűnik, mintha életlen lenne a kép, ami nagyon messze van a valóságtól, ha belenagyítok. Talán a fényes csillagok halója, illetve a halvány(abb) csillagok hiánya okozhatja ezt az illúziót.

Jelinek Gábor

Nagyon pro lett, a feldolgozásban különösen tetszenek a csillagok! ;)

Feltóti Péter

Szuper jó lett Peti, nagyon megy ez. Szép mély lett a kép, és nagyon jól sikerült az UHC összedolgozás és a mozaik is.