Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

C/2022 E3 ZTF

C/2022 E3 ZTF

C/2022 E3 ZTF

C/2022 E3 ZTF

Kiváncsi voltam mennyit kell levágni a képből ha mind a 150 expót felhasználom...hát sokat...mert ugye nem "mentem" az üstökös után az LM-el! Na akkor ilyen egy fotó a C2022 E3 ZTF-ről amikor nincs is más rajta csak az üsti! :-D Csak tanulságképpen raktam fel, hogy ha gyors az üstökös mozgása és több expót akarunk rá lőni akkor bizony a látómezővel követni kell...máskülönben ez lesz belőle a kb. kétharmadnyi vágás után! :-D

Készítette

Misi Róbert

Optika

SW 250/1000 Quattro asztrográf + Starizona Nexus 0.75 kómakorrektor

Kamera

ZWO ASI294MC Pro + ZWO OAG + ASI290MM mini

Mechanika

SW EQ6-R + ASIair Plus + EAF

Helyszín

Gyöngyös kertváros

Dátum

2023-02-25

Expozíciós adatok

150x60sec, gain120 + Flat, Dark, Bias

Szűrők

IDAS LPS D3 2"

Hozzászólások

 Misi Róbert Misi Róbert

Jobb oldalából alig vágtam! Egy kis “CloneStamp” az volt…..lehet az okozza a hátteret hogy ezt látod!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ja és ne bursholj bele a csóvába, wb-t is az egész képen egységesen állítunk.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Igen, erre gondoltam, szerintem tök jó és egyedi így ezzel a bátor vágással. Nem tudom, hogy a jobb oldalából mennyi van meg még (ha semennyi, akkor mindegy), de egy ilyen kompozíció akkor igazán ütős, ha nem középen van az üstökös magja, hanem ellensúlyozandó a kómát/csóvát, bal oldalra el van kicsit tolva. Ezt lehet úgy is elérni, hogy többet hagysz jobb oldalon, vagy még vágsz a bal oldaláról. De ha tudod, ne tedd középre az üstököst. De így is tök jó. Viszont a háttered furcsa. Bal oldalt felül és jobb oldal alul topázra emlékeztető zajszűrés által teljesen ki van simítva, erre gondoltam. Azt látom, hogy az üstökösön nincs zajszűrés, teljesen éles vonal választja el egymástól a két külön kezelt területet. Ez így nem jó. Egységesen dolgozd fel a képet, és finoman szűrj zajt rajta.

 Misi Róbert Misi Róbert

Megpróbáltam Peti...valami ilyesmire gondoltál? :-) Ezen nincs semmi zajszűrés! A szineket megpiszkáltam kicsit!

 Misi Róbert Misi Róbert

Bence...a "fenti" az 60x60sec a "lenti" az meg 130x60sec expo!

 Tóth Bence Tóth Bence

A "fenti" és a "lenti" változat között mennyi expó különbség van kb? Szerintem a lentin a tökösnek a kidolgozása szebb, valahol talán a kettő között lehet az igazság, viszont LM szempontjából meg jobb lenne ha ugyanannyi sáv lenne az üstökös alja és a képszél között mint a fenti képen :) De lehet már eleged van :D

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ja és a bal oldalából is vághatsz egy kicsit. Kb ott vágnám el, ahol most a logód jobb széle van (és a logó sem kell rá ;) )

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Én a fényes csillag alatt pont elvágnám. Attól lesz különleges a fotó, hogy más, mégis harmonikus kompozíciót kapsz így szűkre vágva. Nagyon jó lesz úgy hidd el. Ezen kívűl ha elfogadsz még két apró észrevételt, szerintem ennyire erősen nem kell szűrni a hátteret, persze kell, de szerintem ez már sok, illetve kicsit a két wb-je zöldbe hajlik, ezt onnan lehet érzékelni, hogy a csóva is zöld. Ezen lehet még finoman állítani. De jól alakul ez.

 Misi Róbert Misi Róbert

Feltettem egy 60 expós változatot ahogy Peti ajánlotta! Igazitottam a háttéren meg a csillagokon is kicsit! Talán igy picit nagyobb LM-el elfogadhatóbb!

 Misi Róbert Misi Róbert

Rendben Peti...megpróbálom!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Pedig milyen sokat javított a képminőségen a több expo. Van egy ötletem: Néhány percnyi expót mégis csak enedj el, hogy alul egy kicsit többet tudj ráhagyni (kb +10-15%nyi sáv), majd vágd meg felül is kb ugyan annyira, és lehet, hogy egész vagányul fog kinézni. Én szeretem ezeket a telibe vágott fotókat.