Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

C/2022 E3 (ZTF) - 2023. 01. 25.

2023. január 25-én, az egy hónapnyi borult időszak után, újra megörökíthettem a kométát. Nagyon szerencsés vagyok, mert sikerült egy szabadon kivehető munkanapot szereznem az iskolától, így nem volt kérdés számomra, hogy ezt az éjjelt vidéken töltöm. Nagyon jól indult minden, nyomát sem láttam annak, hogy jöhet a hideg zuhany, de azért hogy bebiztosítsam magam, már hajnali fél 1-kor elindítottam egy sorozatot, mondhatni egy "főpróbát" az alaposan megtervezett hajnali 3-as indításhoz. Jól tettem, mert különben nem lenne itt ez a kép. Hajnali 2:30 körül néhány perc alatt beterített minket az alacsony szintű felhőzet és több csillagot aznap már nem láttam. A feldolgozás során igyekeztem a szokásos minimálexpóból valamit úgy kinyerni, hogy a kép esztétikája közben ne sérüljön.

Készítette

Majzik Lionel

Optika

Sky-Watcher Esprit 80/400 mm apokromatikus refraktor

Kamera

ZWO ASI 183 MM Pro

Mechanika

Sky-Watcher EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Tápióbicske

Dátum

2023-01-25

Expozíciós adatok

18 x 60 sec Lum, 6 x 60 sec R/G/B

Szűrők

Astronomik L2, Astronomik Deep Sky RGB

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen Bence! :) Sajnos volt már sok rossz tapasztalatom, így vétek lett volna, ha nem kezdem el időben a fotózást. Remélhetőleg a helyhez kötöttséget pedig mielőbb felszámolhatom! :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szép lett Lió, szerencse hogy tartottál főpróbát! Azóta már több helyen is visszaköszönt ez a kép :) Februárban meg hátha bejön még esetleg 1-2 derült!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm Srácok! :) Igen, azt hiszem, hogy most egy iskolapéldát adtam az asztrofotózás nagykönyvének "Kitelepüljünk?" című fejezetébe.

 Kiss Péter Kiss Péter

Gratulálok a képhez, jól sikerült! De jól tetted, hogy rögtön indítottad az expókat!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Szép lett a fotó Lio, de tudom hogy nagyon peches voltál azon a bizonyos egy szem derül éjjelen. Neked most az előrelépés a kitelepülés irányában van, azt hiszem, ez egyértelmű.