Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

C/2022 E3 (ZTF)

A hónap képe döntős: 2023. február

Mindig csodálattal nézegettem mások üstökösfotóit, de igazából valahogy sose éreztem indíttatást arra hogy megpróbálkozzak vele. Nálam jóformán mindig a mélyég van fókuszban, és általában igaz idehaza hogy a távcsőidő meg rendkívül szűkös... A január végi egy szem derült éjszakát kihasználva páran felmentünk a Mátrába fotózni, és most nem volt hajnalra betervezve más fotótéma úgyhogy jöhetett a C/2022 E3 (ZTF). Mivel nincs nagy látószögű rendszerem, nem nagyon volt más választásom mint beledurrantani a közepébe, a hátteret meg megcsinálni amennyire az anyag engedi. Nagyjából egy szabadsági fok volt, hogy melyik időpillanatot veszem referenciának az üstökös szempontjából, végül emellett döntöttem, a bal felső fényes csillaggal jobb a kompozíció, plusz van néhány érdekes háttérgalaxis is. Már az expók készítése is melós volt a rendkívül gyorsan mozgó üstökös miatt, a feldolgozás meg különösen, de végül nagyon nagy élmény volt ahogy előbújt az üstökös a feldolgozás során.

Készítette

Tóth Bence

Optika

250/1000 Newton

Kamera

ASI2600MM Pro

Mechanika

EQ8-R Pro

Helyszín

Galyatető

Dátum

2023-01-25

Expozíciós adatok

L:65x30s, R: 36x30s, G:35x30s, B: 33x30s

Szűrők

L,R,G,B

Hozzászólások

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi Tamás!

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Bámulatos képeket töltenek fel a nagyvilágban erről az üstökösről is. Viszont az ide feltöltött képek erősen az élvonalban vannak. Gratulálok mindenkinek, Tóth Bence, Kiss Péter, Misi Róbert. Tóth Bence Tóth Bence

Köszönöm szépen Lio a megtisztelő szavaid, nagyon örülök hogy így látod és hogy ezek szerint jó az irány. Igyekszem majd a jövőben is ehhez tartani magam :) Az pedig biztos hogy ezentúl nagyobb figyelmet szentelek majd az ilyen lehetőségek kihasználására, a sok mélyegezés mellett ez egy egész más jellegű és újszerű élmény volt!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Bence, mit lehet mondani? :) Engedd meg, hogy egy kicsit szubjektív, személyes véleménnyel kezdjem. Az elmúlt években sok-sok üstökösfotót láttam már, különböző feldolgozási metódusokkal találkoztam hazai és nemzetközi szinten egyaránt, aki ismer, az tudja, hogy ha jön egy ilyen kométa, akkor van, hogy ezzel kelek és fekszem. Merem azt mondani, hogy naprakész vagyok ezen a területen, így a többieket is szeretném megerősíteni és a magam részéről kijelenteni, hogy a világ egyik, ha nem a legszebb képét látom magam előtt a C/2022 E3 (ZTF)-ről. Minden a helyén van: mentes az üstökösképek jellemző hibájától az artifaktoktól, anyagszerű és színhelyes a megjelenés, nem akar többet mutatni, mint amit tud és mégis lélegzetelállítóan életszerű, könnyed a megjelenése. Sejtettem, hogy amilyen módon hozzányúlsz a felvételeidhez, itt is sikerül maradandót alkotni, na de hogy ennyire és mindezt elsőre... Nagyon örülök neki, hogy elnyerte a tetszésed ez a témakör is és nem fogod bánni, ha egy-egy zöldes fényszennyező paca takarja el a mélyég-objektumokat! :)
Még egy dolog, ami pedig a közösséget és az MAFE szemléletét illeti: látva, hogy milyen képek sorakoznak fel az Észlelőréten, hát ez sem véletlen. Túlzás nélkül világszínvonalú képeket láthat az, aki böngészi a MAFE galériát. Ez egy önmagáért beszélő siker!

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi Robi és Rafi!

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Gratulálok neked is! Nagyon szép lett!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Igazából nem tudom, miért gondoltam, hogy 1 expo, de már mindegy, leírtam a hülyeséget :D

 Misi Róbert Misi Róbert

Szuper lett Bence. Gratulálok! Legközelebb ha jöttök ide a Mátrába én is szivesen csatlakoznék hozzátok! :-)

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi szépen hogy ránéztetek!
@Peti igen OSC-vel egyszerűbb ezt feldolgozni. A színcsatornával kapcsolatos problémáknak úgy próbáltam elejét venni, hogy gyorsan váltogattam a szűrőket (1.5 percenként) nyilván ha ennél gyorsabban változik a szerkezete akkor azt még ezzel se lehet lekövetni. Igazából Lioval is azt beszéltük hogy az a tuti megoldás ha van egy baromi gyors rendszered jó ég alatt és pár perc alatt letudod az egészet :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Nagyon jó lett Bence! Nem mondanám meg, hogy ez az első üstökös fotód! Ehhez a témához azért jobban passzol egy OSC kamera, nekem ezért könnyebb volt a feldolgozás. A színcsatornák összeillesztése nem volt problémás?

 Balogh András Balogh András

Lenyűgöző kép! Az elmúlt időszakban sok üstökös fotót láttam, de ez messze a legjobb! Gratulálok.

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi szépen Peti a méltató szavakat, örülök hogy tetszik! Ha technikailag nem is egy expo, de az biztos hogy nem az az SNR amiből komfortosan lehet dolgozni :)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Etalon fotó lett, nem csak erről az üstökösről, és asszem nem csak a hazai palettán. Falra kívánkozik, gyönyörű lett. Tökéletes kompozíció, precíz, harmonikus feldolgozás, dinamikus kontraszt, szépen kezelt egy expos (!!!) háttér, ráadásul elsőre! Csodálatos lett, gratulálok!

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszönöm hogy ránéztetek!
Látod Laci nem elég a sok lámpa még más fényszenny is nehezíti a mélyegesek életét :D:D

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Fú, micsoda háttérgalaxisok. Tök jó, hogy ilyen paraméterekkel belelősz egy véletlenszerű égterületbe, és ez a háttér fogad tele izgalmas objektumokkal.
Csak azt nem értem, hogy minek ez a zöld paca oda, hogy eltakarja őket :-D :-D :-D
Nagyon magas szintű kép, nézetettem külföldi fotókat, hát nem hozzák ezt a minőséget

 Balási  Álmos Balási Álmos

Nagyon szép lett Bence!
Szerencsések voltatok, hogy felmentetek a Galyatetőre. Nálam is derültet jelzett, de sajnos éjfél körül beködösödött, így elmaradt az üstökös fotozása. Pedig nagyon rákészültem.