Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Sh2-240 HOO

Sh2-240 HOO

Sh2-240 HOO

Sh2-240 HOO
Ez a szupernóva maradvány több mint 6 telihold mérete miatt sajnos nem fért bele teljes pompájában a távcső látómezejébe, de azért már szépen mutatja magát. Nagy kihívás lefotózni mert nagyon halvány objektumnak számít, nekem most ennyi expóra futotta. A robbanás kb 40000 évvel ezelőtt történt.
Redcat 51/250 Apo
Eq6-R pro
Asiair pro
Zwo asi 294 mm pro
Antlia 3 nm HO
Expozíció 8 óra Ha, 12 óra Oiii
Bin 1, Gain 120
6346 Sükösd
2023.01.02-2023.01.15

Készítette

Kollár István

Optika

Redcat 51/250 Apo

Kamera

Zwo Asi 294 MM Pro

Mechanika

Skywatcher EQ6-R pro

Helyszín

Sükösd

Dátum

2023-01-15

Expozíciós adatok

8 óra Ha, 12 óra Oiii

Szűrők

Antlia 3nm HO

Hozzászólások

 Kollár István Kollár István

Köszi. A kevés expó miatt nagyon meg kell tépni a képet, hogy mutasson valamit. Ez meg hozza magával a hibákat. Kár, hogy az időjárás nem kegyes hozzánk, mert lehetett volna dupla ennyi expó is.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Szia István! Így már sokkal jobbak szerintem a színek és a gradienst is elég jól kezelted! Gratulálok!

 Kollár István Kollár István

Szia. Kössz a kommentet. A szín nekem így jobban tetszik mint az alap HOO ez HOO extra. Láttam azt amit te is, de úgy gondoltam, az nem gradiens hanem ott több Oiii van ami nincs rendesen kiexponálva. Persze könnyen lehet, hogy nem jól gondolom. Ami biztos, az az, hogy ez az objektum igényelne legalább 40 óra expozíciót. Jóval több színt és részletet ki lehetne hozni. Utána nézek majd azért ennek a gradiensnek. Ha valaki tudna ehhez a témához hozzá szólni ne tartsa magába.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Szia István! Elöször is gratulálok az utobbi időszak fejlesztéseihez. Látványos a haladásod, csak így tovább. Ez a fotód is tetszik, de van benne egy két dolog, amit én másként csinálnék. A színvilága nem teljesen jön be nekem, inkább az SHO-ra emlékeztet, nem a HOO-ra. Van viszont a fotón egy nagymértékű gradiens átlósan a jobb alsó sarok fele. Ez teljesen elviszi a színeket is. Szerintem nem lehetnek rosszak a nyersek, nagyon szép részleteket mutatsz meg. Én mégegyszer nekifutnék a feldolgozásnak, megériné.

 Kollár István Kollár István

Szia. Kössz, hogy írtál pár észrevételt! A kamerát csak ajánlani tudom. Szerintem a 250- es fókuszhoz jobban passzol a bin1 de majd a 800-assal használom a bin 2-t, már alig várom, hogy azt is kipróbáljam.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Szia Istvan!
Eloszor is, gratulalok a kephez, jol sikerult! Ez az objektum, ha jol tudom az ugy nevezett Spagetti-köd. Kar, hogy a teteje es az alja nem fert mar bele a latomezobe, de ez annyira nem is olyan nagy baj. A 294MM Pro az a kamera, amit mar nagyon szeretnek megvenni es kiprobalni. Foleg a nativ Bin2 erzekenysege vegett ez egy nagyon eros kamera, ami foleg ezekre a nagyon halvany ködökre a legjobb valasztas. A csillagok egy picit lehettek volna fenyesebbek is - legalabb is a kozepuk. Es lehet, hogy ez a "Spagetti" csillagtalan verzioban meg jobban mutatna.. Kitudja :)