Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC 7822 SHO

NGC 7822 SHO 1

NGC 7822 SHO

NGC 7822 - Ördögfej-köd
Az NGC 7822 egy fiatal csillagképző komplexum a Cepheus csillagképben. Ez a menő ködösség Sükösdtől körülbelül 3000 fényévnyire található. A ködön belül világos szélek és sötét formák tűnnek ki. A központban nagyon forró és erős csillagok hoznak létre oszlopszerű struktúrákat és egyben erodálják is azokat.
Skywatcher 200/800
Eq6-R pro
Asiair pro
Zwo asi 294 Mc pro
Skywatcher F4 kómakorrektor
Optolong L-Extreme szűrő
Optolong SII szűrő
Expozíció 168x5 perc Ha & OIII, 162x5 perc SII ~ 27,5 óra
6346 Sükösd
2022.08.25- 2022.09.23

Készítette

Kollár István

Optika

SW 200/800 Newton

Kamera

Zwo Asi 294 MC Pro

Mechanika

Skywatcher EQ6-R pro

Helyszín

Sükösd

Dátum

2022-09-23

Expozíciós adatok

168x5 perc Ha & OIII, 162x5 perc SII

Szűrők

Optolong L-Extreme , Optolong SII

Hozzászólások

 Kollár István Kollár István

Szia. Kössz a kommentet. Próbáltam eltüntetni, de mint ahogy mondod látszott a nyoma így inkább nem nyúltam hozzá. Ez úgy is csak egy szűk hozzáértő réteget zavar. Én ennek az eredménynek is örültem.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Az a lilásodás nálam is ott van és kb pont ott, valszeg az SII-ről jön. Én azt mondom, hogy ha nem tudod eltüntetni, akkor lehet, hogy nem is kell. Inkább legyen ott, minthogy az eltüntetési kísérlet nyoma látszódjon inkább. Itt most már egy kicsit artifaktos.

 Kollár István Kollár István

Köszönöm. Ez a kép győzött meg arról, hogy kamerát váltsák. Vágni lehetett volna de sajnáltam, mert mindenhol elég tetszetős.

 Kaptás Attila Kaptás Attila

Szia István szuper kép lett. nagyon szépek a Spike-ok is. A kék verzió tetszetősebb. Szép csodás kép lett szépen világít.Én talán kicsit lejebb és jobbra tettem volna a kompoziciót de ez az én véleményem.Gratula a képhez.

 Kollár István Kollár István

Szia. Sokat küzdöttem a lilásodassal de feladtam. Gondolom az Sii ből jön. Nem tudom, hogy van e köze ahhoz, hogy színes kamerával fotóztam, de biztos ami biztos vettem egy monot, hátha jobb lesz.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szerintem nagyon jó irányba indult el, valójában csak a kicsi lilásodást kellene eltünteni a köd bizonyos részeiről a kép középtájáról, akkor egészen tökéletes lenne!
A két változat közül a kékesebb jobb lett szerintem.