Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

LBN468 - drizzle

A hónap képe döntős: 2022. szeptember

A korábban begyűjtött nyersanyagot újra feldolgoztam, de ez alkalommal a drizzle integrációt használva. Mivel a kivágás is teljesen más mint a korábbi, ezért új képként töltöm fel.
A nyersek július 25. és augusztus 29. között készültek.

Készítette

Balási Álmos

Optika

Celeron EdgeHD 9,25 + Hyperstar V4

Kamera

ASI2600 MC Pro

Mechanika

EQ-6R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2022-08-29

Expozíciós adatok

311 x 180s (15h 33perc)

Szűrők

Astronomik UV-IR Block L-2 2"

Hozzászólások

 Balási  Álmos Balási Álmos

# Köszönöm Laci! Szerintem ez már a negyedik verzió, de annyira tetszik, hogy még mindig próbálok finomítani.
# A csillagoknál a három szín szerintem két dolog miatt ilyen. Az egyik a pontos kollimáció hiánya, a másik a légköri diszperzió. A hyperstar egyik problémája a nagyon nehéz és pontos kollimáció beállítása, amit nagyon sokan még ennyire sem tudnak beállítani a szuperdrága műszerek segítségével sem. Nekem ennyire a Hotech lézer kollimátor segítségével sikerült megoldani. A légköri diszperzió még ennél is nehezebb. Újra lehet illeszteni az RGB rétegeket, de ez sem szünteti meg teljesen a hibát. Az egyik megoldási lehetőség, amit nagyon sokan használnak az, hogy a csillagokat egy kevésbé fényerős refraktorral készítik, majd ezt adják hozzá a csillagtalanított képhez. Ezt a módszert fogom a következőkben kipróbálni én is. Amúgy PS-ben van egy korrekciós lehetőség, azzal viszont a csillagok színe is nagyon elhalványúl.

 Szeivolt Csaba Szeivolt Csaba

Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hogy a csillagok mint pl. itt a kép közepén is három színből állnak. Mitől lehet ez? Esetleg hogy lehet megoldani ezt a problémát, mert málam is gyakran előfordul. Eddig azt gondoltam, mivel mono kamerával fotózok, hogy esetleg az RGB. illesztés miatt. De ez nálad color kamera.
Köszi a választ!

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nekem tetszik ez a megjelenés. Ez hányadik verzió? Érdekes hogy sokféleképpen jól működik ez a téma.

 Balási  Álmos Balási Álmos

A drizzle integráció valóban az alulmintázott képek javítására van elsősorban. Abban valóban igazad van, hogy átlagos seeing mellett (2-4" FWHM) a szenzor nem alulmintázott, sőt a tökéletes párosítás a Celestron 9.25 + Hyperstar (540 mm fókusztávolság) és az ASI2600 MC Pro. Jó (1-2" FWHM) és nagyon jó seeing esetén viszont alulmintázott vagy akár nagyon alulmintázott is. Viszont olvastam, hogy a drizzle integráció hatását röviden úgy is értelmezhetjük, hogy élesség vs. zaj. Vagyis hatására élesebb, részletesebb képet kapunk viszont megnöveli a zajt is, ami nem kívánatos. Ha kellően sok nyers fotónk van, akkor viszont sokkal kisebb a káros zajnövekedés, és sokkal finomabb részleteteket eredményez. A fotók jó seeing mellett készültek, ezért is próbálkoztam, és szerintem az eredmény a porfelhő részleteiben meg is mutatkozott.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Miért használtad a drizzle integrációt? Nem gondolnám, hogy alulmintáznád a szenzort.

 Kollár István Kollár István

Szép lett. Szépen elkülönülnek a rétegek. Jól adja a 3D hatást.