Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M13 - Nagy Herkules gömbhalmaz

M13 - Nagy Herkules gömbhalmaz (élesítés, beforgatás előtt)

M13 - Nagy Herkules gömbhalmaz

A képet Törökkoppányban, a MAFE által szervezett észlelőhéten készítettem. A fotózás 23 óra előtt vette kezdetét és másnap, némiképp hajnali 3 óra utánig tartott az észlelőrét kiváló egén. A hajnali szakaszban az objektum már nem tartózkodott a fotózáshoz legoptimálisabb magasságban, 25 fok alatt helyezkedett el. Igazság szerint a SW HEQ-5 Pro GoTo és SW Quattro 200/800 rendszeremmel ez volt a második kitelepülésem. Kevéske tapasztalatommal az észlelőrét kiváló egéről nyíló megannyi csillag látványa rendesen meg is tréfált a GoTo mechanika betanításakor. A kezdeti nehézségeken túllendülve, 77 db 180 másodperces light képet exponáltam, ami kicsit kevesebb, mint 4 óra expozíciós időt jelent. A feldolgozáshoz a DeepSkyStacker, a PixInsight és a PhotoShop programokat használtam.

Készítette

Galambos Gábor

Optika

Sky-Watcher Quattro 200P 200/800

Kamera

Canon EOS 700D átalakított

Mechanika

Sky-Watcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Törökkoppány

Dátum

2022-07-30

Expozíciós adatok

77 db 180 sec light, ISO1600, f/4, 18 db dark, 10-10 db flat és bias

Hozzászólások

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Szia Lionel! Köszönöm! Megfogadom a tanácsod a kalibrációs képek mennyiségét illetően.

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Szia Gábor! Szuper lett az új élesített verzió! A kedves szavakat pedig nagyon köszönöm, de szóljon ez a Te képedről, ami méltán megérdemli a figyelmet. :)
Most nézem, hogy mennyi kalibrációs képet használtál. A 10 flat sem rossz, de ha van időd/lehetőséged a jövőben, érdemes lenne ezt a számot emelni: én rendszerint 20 flattel dolgozom és kb. 40-60 bias-szal (ebből érdemes lehet mondjuk egy könyvtárt létrehozni és nem kell vele vacakolni egy ideig). A leghalványabb részek előcsalogatásánál ezek még segíthetnek.

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Szia Bence! Örülök a tanácsodnak, nagyon hasznos. Amire felhívtad a figyelmem, annak kiküszöbölése, megoldása a képfeldolgozás előttre vezethető vissza. Ezúttal a beforgatást utólag, a már körbevágott képen végeztem el, így a rotáció miatti újabb vágásnak köszönhetően több lett a veszteség. (Bár úgy gondolom, hogy ennek a képnek ez nem ment a rovására.) Legközelebb, ha szükséges forgatni, azt a stackelés után az első műveletek között csinálom majd. Törekedni fogok arra, hogy a terepen, a beállítások során a difftüskékre figyelve, megfelelően pozicionáljam a fényképezőgépet a kihuzatban. Szuper tanács! Köszönöm szépen!

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Gábor! Szuper kép lett, nem lett túltolva az élesítés sem, mégis szép részletes. Ezek után én már csak egy tanácsot adnék, az pedig a difftüskék állása. Ha már ennyire majdnem párhuzamos a képszélekkel, akkor érdemes annyit még forgatni a képen, hogy teljesen párhuzamosak legyenek. A "majdnem" párhuzamos kicsit zavarja a szemet, de ez már csak tényleg apróság :)

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Egy kicsit élesítettem a képen.

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Szia Lionel! Örülök, hogy tetszik a kép. Köszönöm, hogy leírtad a véleménydet. Megerősítés és egyben komoly segítség is nekem, ahogy a soraidat olvasom. Jó tudni, hogy mitől jó ez az asztrofotó, illetve mi a gyengesége, ami fejlesztésre szorul. Így a jövőben több ismerettel és tudatosabban dolgozhatok a képeimen.
Láttam a győztes fotódat az M13-ról, gratulálok hozzá.

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Nagyon tetszik Gábor! Nemrégiben nekem is volt szerencsém az M13-mal, így könnyen visszaidézem a különböző kihívásokat. A dinamikai feladattal rendkívül jól megküzdöttél, szépen megragyogtattad a közepét, nem égetted be és a peremterületek is szépen látszódnak. A színek és a háttér minősége is perfekt, az NGC 6207-ről is elég részletes képet kaptál, annak ellenére, hogy a felvétel valóban még elbírna egy hangyányi élesítést. Gratulálok!

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Szia Peti! Ami a mechanika betanítását illeti, később rájöttem, hogy nem a technikával volt ám a baj, hanem a kezelőjével, velem. Az észlelőhétvégét követő két kitelepülésem alkalmával ugyanis minden flottul ment, ahogyan azt megelőzően is. Semmi probléma nem volt a megszokott, fényszennyezettebb égen. Na, azért nem az utóbbit fogom preferálni.
Neked is nagyon köszönöm a véleményformálást. A hozzáértők véleménye számomra rendkívül fontos értékű iformációt hordoz, mert így kapok visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy jó, vagy éppen rossz úton haladok a célom felé. Valóban semmilyen mértékű élesítést nem csináltam a képen. Ezek után, a javaslototoknak megfelelően megpróbálkozom vele és feltöltöm az eredményt.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Örülök, hogy a Goto vacakolása ellenére azért csak sikerült érdemben fotózni, és ki tudtad használni ezt a rövid éjszakát. Nagyon szép lett az eredmény, minden tekintetben. Nagyon szépek a színei a csillagoknak, jó a háttér, a zaj szint, minden egyben van. De Bencének is igaza van, egy nagyon finom élesítést talán még elbír a fotó, de azért nagyon ne erőltesd, mert esztétikai szempontból már most is mindent tud a kép, amit tudnia kell.

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Szia Bence! Köszönöm szépen! :) Próbálkozni fogok az élesítéssel.

 Papp Bence Papp Bence

Le a kalappal! Szerintem szuper lett. Én még adnék neki egy kis élességet, de ez már csak egyéni preferencia.