Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Szappanbuborék köd

Annak idején amikor az OU4 Tintahalat fotóztam még DSRL-el 50 órában nem gondoltam volna, hogy van annál halványabb objektum.....hát van....a Szappanbuborék sokkal halványabb! A 10 perces nyerseken tulajdonképpen semmit se látni belőle! Az igazság az hogy a 60 órányi expók stackelése után sem sokat! Küzdelmes volt ennyit is kihozni mert bődületes csillagmező vette körül! Eléggé megvágtam a fotót! A kidolgozással nem igazán vagyok még megelégedve.....most ennyi sikerült! Az biztos hogy sok fotó itthon sincs róla és szerintem nem is lesz, mert nem annyira látványos objektum és min. 50 óra tényleg kell hozzá....talán mono kamerával és 3nm-es OIII-al jobb eredményt lehetne elérni! Azért remélem értékelitek a rengeteg munkát amit belefektettem mégha a kép nem is tökéletes! Köszönöm! :-)

Készítette

Misi Róbert

Optika

SW 250/1000 Quattro asztrográf + SW F/4 kómakorrektor

Kamera

ZWO ASI294MC Pro + ZWO OAG + ASI290MM mini

Mechanika

SW EQ6-R + ASIair Pro + EAF

Helyszín

Gyöngyös kertváros

Dátum

2022-07-24

Expozíciós adatok

360x10perc (60óra!),Gain120 + Flat, Dark, Bias

Szűrők

IDAS NBZ 2"

Hozzászólások

 Tóth Bence Tóth Bence

Szerintem így élettel telibb lett a kép, érdemes volt picit megbirizgálni!

 Misi Róbert Misi Róbert

Lecseréltem a képet! A hátteret megpróbáltam javitani, a csillag csökkentést meg direkt nem vittem tulzásba! A bubi színe..... hát ilyen lett...nekem most ez tetszett!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

60 óra?! Huhhh... Elképesztően nagy munka volt Robi, le a kalappal! Szerintem jól döntöttél, hogy ilyen szűk vágást alkalmaztál! :)

 Misi Róbert Misi Róbert

Szia Laci! Köszönöm az észrevételt! A Tulipán ködöt én még nem fotóztam…..lehet összetévesztel a Szeivolt Csabával!

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szia! Gratulálok, ez nem könnyű objektum, kell hozzá az expó, komoly távcső, kell hozzá a tudás is.
Talán ilyen tisztán kevés (magyar) fotón látszik.
Viszont lehet-e egy észrevételem? A Tulipán köd fotód dinamikája, színei fantasztikusan jók lettek. S bár ebben nincsen SII, de valamit abból a dinamikából, színmélységből jó lenne visszacsempészni ide. Én biztos próbálkoznék még vele mert nagyon fakó lett, főleg a vörösök dinamikája hiányzik. Soha nem dolgoztam még fel ilyen képet, nem tudom, mi a megoldás, Te más most sokkal több tapasztalattal rendelkezel mint én, de mint külső szem, ezt vette észre.
Remélem lesz rá lehetőség, hogy még tekergesd a feldolgozást, bár tudom, hogy szemét halvány ez az objektum, lehet nem jön ki belőle több.
Laci

 Misi Róbert Misi Róbert

Szia Bence! A 60 órát most csak ugy tudtam meglőni hogy nem mentem fel Kékesre, hanem otthonról Gyöngyös kertvárosi részéből (21,4 SQM) fotóztam, ami városhoz képest nem rossz, de Kékeshez nem mérhető! A kép kb. 40%-a le lett vágva! Rengeteg csillag volt a képen….a Pixiben egy uj csillag csökkentő módszert alkalmaztam (StarNet 2-vel és PixelMath-al)!

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Róbert! Hát a 60 óra nem kevés, előbújt a buborék :) Mind a 60 órát Gyöngyösről lőtted? Hidrogén szempontjából nincs nagy jelentősége, viszont pont az OIII kevésbé tolerálja a fényszennyet :( Én 6nm-es szűrőket használok mono kamerával, de csak akkor OIII-azok otthontól ha nagyon muszáj :) Amúgy nem tudom milyen volt a kiindulási állapot csillagok szempontjából, de ami most van a képen, szerintem abszolút nem nyomja el a témát, jó az arány. Talán én a színeken picit hangolnék, élénkítenék de ez egyéni ízlés dolga. Vagy ha már úgyis ott van az a sok csillag, pár órát ha lősz hozzá szűrő nélkül azokba is lehetne egy kis színt vinni. Mennyit vágtál a képből?

 Zsigmond Balázs Zsigmond Balázs

Szia!

Bár elég amatőr vagyok még nem csak képkészítésben, de képértékelésben, hozzászólásokban is, mégis úgy érzem hozzá kell szólnom :).
Véleményem szerint nagyon jó képet sikerült összehoznod egy (számomra is) nagyon érdekes objektumról. Ahogy írtad, stackelés után sem sok látszódott belőle, meglátásom szerint mégsem ment a környezet rovására a halvány részek előhozatala. Mindenképpen elismerendő (nem csak nálad, hanem mindenkinél) az a kitartás és idő, amit egyetlen kép elkészítéséért tesz az ember. Sokszor erre időnk sem elég, az objektum pozíciójának változása (főleg a déli égbolton lévők esetén) és időjárás viszontagságai miatt, meg úgy bármely okból.

Összefoglalva:
Szerintem egy szép fényképet hoztál össze, ezért:
Sose légy elégedett, hogy motivációd legyen jobbat alkotni, viszont légy is elégedett, hogy motivációd el ne veszd, melynek célja: alkotni. :)