Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A 67P/Churyumov-Gerasimenko az Ikrek nyílthalmazaival

A hónap képe döntős: 2021. november

2021. október 16-án, az Ikrek csillagkép két látszólag igen közel elhelyezkedő nyílthalmazával került együttállásba a Rosetta-űrszonda által kutatott 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös. A nagyobb kiterjedésű és fiatalabb Messier 35 és a kb. 11 ezer fényév távolságra található öregebb NGC 2158 halmazok közelsége remek fotótémát szolgált. A látványos találkozót az iTelescope robottávcső-hálózat T2-es műszerével sikerült megörökítenem.

Készítette

Majzik Lionel

Optika

Takahashi TOA-150 150/1105 mm

Kamera

QHY268C

Mechanika

Paramount GTS

Helyszín

iTelescope - T2, Mayhill, New Mexico, USA

Dátum

2021-10-16

Expozíciós adatok

13 x 90 sec

Értékelések

Izgalmas és egyben emlékezetes felvételt hozott el nekünk Lionel! A remek együttállásokon túlmenően, én itt mindenképpen ajánlanám, hogy aki teheti olvassa el az üstökös, valamint az ESA (Rosetta-Philae) ide kapcsolódó történetét. Mindenképpen emeli a kép értékét! Gratulálok!

Jelinek Gábor

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Nagyon szépen köszönöm Peti, örülök, hogy tetszik a kép! Bizony, szépen lassan gyarapodik az üstökösalbum! :)

 Kiss Péter Kiss Péter

A minimál expó ellenére ez egy látványos kép lett! Az NGC 2158 mélységet ad a képnek, olyan hatást kelt, mintha 10 órányi expó lenne benne. A kompozíció is tetszik. Egy újabb üstökös a gyűjteményben! :)

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen Bence! Ez a két halmaz egyszer megér majd egy külön fotót is, ráadásul nem is kell sokat exponálni rájuk! :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szép kép lett Lionel! Tényleg jó látni egymás mellett azt a két különböző jellegű nyílthalmazt, az üstököst is szépen dolgoztad fel.

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen Laci és Peti, hogy ránéztetek a képemre, örülök, hogy tetszik Nektek! :) Egy profi műszer a kiváló égbolt alatt jól kell, hogy muzsikáljon. Szerencsémre most nem kellett nagyon halvány mélyegeket is fotózni mellé, ezért jóval könnyebben jött a dolog. Peti, gondoltam is rád a képeddel kapcsolatban. Az egy példaértékű üstökösfotód, itt az "eszmei" értéke nagyobb az üstökösnek, nálad viszont látványosabb és fényesebb volt a 21P/Giacobini-Zinner! Kíváncsi vagyok, hogy hány évet kell várnunk a következő üstökös-M35 találkozóra! :)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Hú ez nagyon hasonlít az én üstökös fotómra, ott is ugyan ezek mellett a halmazok mellett száguldott el egy másik üsti. EZ azért jó, mert ezen rajta van a Phili is :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Uh, ez nagyon szép "tiszta" fotó lett, nagyon jó a dinamikája, feketéje. Tök jó a nyílthalmazok közötti különbséget így látni. Az egyik mintah gömbhalmaz-szerűbb lenne sárga csillagaival. Az üsti hab a tortán.